fbpx

Σκάνδαλο Siemens: Παρέμβαση Ντογιάκου για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων

by desk test

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε η απόφαση απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens που εκδόθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος απευθύνεται σε εισαγγελικό λειτουργό, ζητώντας να «διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».

Είκοσι τέσσερα χρόνια πέρασαν από την πρώτη φορά που το αποκαλούμενο «σκάνδαλο Siemens» απασχόλησε για πρώτη φορά την ελληνική κοινή γνώμη, με τη σύμβαση της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ να προκαλεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, μέχρι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να εκδώσει την ετυμηγορία του για τους 22 κατηγορουμένους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με το Δικαστήριο, μετά από όλα αυτά, να αποφασίζει την πλήρη απαλλαγή των κατηγορουμένων!

Μεταξύ αυτών που κρίθηκαν αθώοι από το Δικαστήριο είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης, στελέχη της μητρικής εταιρίας Siemens, στελέχη του ΟΤΕ που φέρονταν ότι δωροδοκήθηκαν και τραπεζικά στελέχη. Οι πράξεις που τους αποδίδονται μέχρι το 2002 κρίθηκε πως έχουν παραγραφεί, ενώ σε ό,τι αφορά τα αδικήματα που τους αποδίδονταν μετά το 2002, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν «πανηγυρικά» αθώοι επί της ουσίας.

Το Δικαστήριο, δηλαδή, δεν βασίστηκε σε κάποιον νομικό – τεχνικό λόγο (όπως, π.χ., οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα), αλλά έκρινε, επί της ουσίας, πως δεν αποδείχθηκε ότι διαπράχθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Οι δικαστές έφτασαν σε αυτή την απόφαση διότι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, δεν αποδείχθηκε κατά την πολύμηνη διαδικασία πως υπήρξε αύξηση της περιουσίας των στελεχών του ΟΤΕ που φέρονται να δωροδοκήθηκαν από στελέχη της Siemens. Ετσι, αφού δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε δωροδοκία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο νόμο, το Δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορουμένους και για το ξέπλυμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό των δικαστών αναμένονται με τη δημοσίευση της απόφασης σε μερικούς μήνες. Γεγονός, ωστόσο, παραμένει πως πρόκειται για μία απαλλακτική απόφαση σε υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που είχε χαρακτηριστεί ως «σκάνδαλο», ενώ για την Ελληνική Δικαιοσύνη, τελικά, κάθε άλλο παρά αυτό ήταν.

Ολα αυτά ενώ η απόφαση εκδίδεται δεκαετίες μετά την πρώτη φορά που η υπόθεση βγήκε στο φως. Από την άποψη των κατηγορουμένων, εύλογα πλέον μπορούν να εγείρουν αξιώσεις σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, για το γεγονός ότι παρέμειναν υπόδικοι επί δεκαετίες – άδικα, όπως έκρινε η Δικαιοσύνη. Πόσω μάλλον οι τρεις κατηγορούμενοι που είχαν οδηγηθεί για ένα διάστημα στη φυλακή μετά την πρωτόδικη απόφαση, Πρόδρομος Μαυρίδης, Γιώργος Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα.

Ο μόνος που δεν αθωώθηκε από τους κατηγορουμένους είναι ο Γιώργος Καραβέλας, μόνο διότι δεν άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αφού παραμένει φυγόδικος, έχοντας φύγει από την Ελλάδα μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του. Ετσι, η ποινή των 15 ετών παραμένει για αυτόν, νομικά, ωστόσο, υπάρχει τρόπος να επεκταθεί η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου. Παράλληλα, στην Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει πλέον και ο Μιχ. Χριστοφοράκος, που δεν έχει πλέον κανένα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα