Πρόκειται για μιά συνεκτική δέσμη προγραμμάτων έργων και μεταρρυθμίσων για την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού στη χώρα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Όπως υπογράμμισε, βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας με βάση και τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Μεγάλη συμβολή στις χρηματοδοτήσεις θα έχει και το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όπως είπε θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή στους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά η ομιλία Σκάλκου:

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί μία συνεκτική δέσμη προγραμμάτων, έργων και μεταρρυθμίσεων. Αποσκοπεί να αλλάξει την οικονομία της χώρας καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος του τεράστιου επενδυτικού κενού όπως αυτό διαμορφώθηκε και διευρύνθηκε τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Για να το πετύχουμε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κινητοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ιδιωτικούς πόρους και ταυτόχρονα να αυξήσουμε το γενικό επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων στη χώρα.

Προκειμένου, λοιπόν, αυτό να γίνει καλύτερα επιτεύξιμο είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις διαλειτουργικότητες, τις συνεκτικότητες, τις συμπληρωματικότητες μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων και έργων που έχουμε ούτως ώστε να πετύχουμε αυτό που στην οικονομική ορολογία ονομάζεται προσθετικότητα των πόρων.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 ακολουθεί και τα έργα που αντιστοιχίζονται με τις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο, με άλλα λόγια, όπως είναι γνωστό ως έκθεσης της Επιτροπής Πισαρίδη. Οι βασικοί στόχοι αφορούν την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση παραγωγικότητας με σκοπό σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας η ελληνική οικονομία να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παραπέρα οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας εξειδικεύονται με μία σειρά εθνικών στρατηγικών σχεδίων και εθνικών σχεδίων δράσης τα περισσότερα από τα οποία ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού τους για να ξεκινήσει ηυλοποίησή τους.

Αναφέρω ενδεικτικά το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το ΕΣΕΚ, που μεσοπρόθεσμα, με χρονικό ορίζοντα το 2030 αποσκοπεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό της οικονομίας σε μία ανταγωνιστική οικονομία. Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο μεταφορών για σύγχρονες, ασφαλείς και περιβαλλοντικά βιώσιμες πολυτροπικές υποδομές μεταφορών. Την ψηφιακή βίβλο που μας προσφέρει ένα οδικό χάρτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Την εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Το ελληνικό σχέδιο εγγύησης για την νεολαία για την προώθηση της απασχόλησης, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των νέων μας. Το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων, για την εξάλειψη όλων των έμφυλων ανισοτήτων.  Το εθνικό και τα εδαφικά σχέδια δράσης μετάβασης για τις περιοχές που προχωρούν σε ταχύτατη απεξάρτηση από το λιγνίτη ως μορφή ενέργειας.

Από εκεί και πέρα  η υλοποίηση, η αποτελεσματική υλοποίηση όλων αυτών των εθνικών πολιτικών απαιτεί συγκεκριμένους πόρους και κινητοποίηση πόρων και την αντιστοίχιση τους με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα που μας προσφέρει η Κοινότητα και η χώρα μας. Το νέο ΕΣΠΑ είναι το κυριότερο από αυτά συνολικού προϋπολογισμού περίπου 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.  Αφορά την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και αρθρώνεται γύρω από 4 στόχους πολιτικής οι οποίοι και αντιστοιχίζονται με τους 4 βασικούς πυλώνες του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Αναφέρω το στόχο πολιτικής για μια εξυπνότερη Ευρώπη που αποσκοπεί στον καινοτόμο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών μας.  Το στόχο πολιτικής για μια πιο πράσινη Ευρώπη που αφορά την προώθηση της καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της αποτελεσματικής διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, το στόχο πολιτικής για μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη που αφορά τις υψηλής ποιότητας οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές. Το στόχο πολιτικής μια πιο κοινωνική Ευρώπη που αφορά την προώθηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την εκπαίδευση και την απασχόληση. Και τέλος, τον ειδικό στόχο της δίκαιης μετάβασης που αφορά τις περιοχές δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλούπολης και των νησιών μας.

Η διαμόρφωση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 τους προηγούμενους μήνες προχώρησε παράλληλα με τον σχεδιασμό όλων αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία και με πρώτο ανάμεσά του το νέο ΕΣΠΑ πρόκειται και αυτά με τη σειρά τους να υποβληθούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους αμέσως επόμενους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο το ΕΣΠΑ.  Έχουμε στη διάθεση μας μια σειρά άλλων εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων με εξίσου σημαντικούς πόρους που μπορούν να βοηθήσουν μέσα από τις συνεκτικότητες και τις συμπληρωματικότητες στη δουλειά του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Αναφέρω ενδεικτικά και κύρια πρώτα από όλα το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης, δηλαδή τους εθνικούς πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με χρονικό ορίζοντα το 2025. Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, το μηχανισμό «συνδέοντας την Ευρώπη» στο CEF 2 που έχει να κάνει με τις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, το περίφημο HORIZON 2020.  Και τέλος το πρόγραμμα για τις επενδύσεις και την απασχόληση InvestEU.

Διαθέτοντας λοιπόν, πλέον όχι μόνο τους αναγκαίους πόρους, αλλά και τις απαραίτητες εθνικές πολιτικές και κυρίως έχοντας προχωρήσει σε έναν προγραμματισμό έργων, δράσεων και μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι το σχέδιο 2.0 θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης και στην προώθηση της ευημερίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.