Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου ξεκίνησε με τη σημερινή (4/9) 1η Διακυβερνητική Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Παρουσία του Κυπρίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Αιγυπτίου Προέδρου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Καθώς και οι διευρυμένες συνομιλίες των υπουργών που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Ο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, καλωσόρισε τον Κύπριο Πρόεδρο και όλους τους υπουργούς που τον συνόδευαν «στη δεύτερη χώρα τους την Αίγυπτο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες των δύο φίλων χωρών να επιτύχουν τα κοινά τους συμφέροντα ως ένα πρότυπο συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

«Η σημερινή Διακυβερνητική Συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης για ενίσχυση των σχέσεων, αλλά και για παρακολούθηση της πορείας και προόδου που σημειώνεται σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», τόνισε στις δηλώσεις του.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό- επισήμανε πως επιβάλλεται ο σεβασμός όλων των κρατών στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερα στις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των κρατών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες οριοθέτησης.

Ακόμα, επεσήμανε τη σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Κύπρο, απέναντι σε όποιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ή προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Προσθέτοντας ότι αυτές είναι ενέργειες που πλήττουν τα εγχειρήματα επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της επανένωσης της νήσου.

Αναφορικά με την ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα, σημείωσε ότι η επόμενης τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «ιστορική τη σημερινή Διακυβερνητική Σύνοδο, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών. Επιβεβαιώνοντας όχι μόνο το εξαίρετο των σχέσεων μας, αλλά και την κοινή βούληση αφενός για ουσιαστική ενίσχυση του ήδη πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και αφετέρου για επιπρόσθετη αναβάθμιση και ενίσχυση των πολιτικό-οικονομικών μας δεσμών».

Σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αλλά και των διμερών επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, Γεωργίας, Παιδείας και του υφυπουργού Ναυτιλίας, είχαμε την ευκαιρία τόσο να ανασκοπήσουμε την ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών όσο και να αναπτύξουμε ιδέες και απόψεις για διεύρυνση της σε νέους τομείς.

Στον τομέα του Εμπορίου συμφωνήσαμε όπως θεσμοθετηθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί αντίστοιχων επιχειρηματικών επιμελητηρίων, με στόχο την αύξηση του εμπορίου, υπηρεσιών αλλά και αγαθών, ιδιαίτερα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας».

Όσον αφορά την Ενέργεια, ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες επίσπευσης των εργασιών της Κοινής Επιτροπής που έχει συσταθεί για υλοποίηση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και του «EurοAfrica interconnector».

Ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό, ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο «για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, με τις νέες θέσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς που εκτρέπουν το Κυπριακό από τα όσα τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Όροι Εντολής του Γενικού Γραμματέα διαλαμβάνουν.

Θέσεις, όπως η γνωστή αξίωση για αλλαγή της βάσης λύσης μέσω της επιδίωξης αναγνώρισης δύο ανεξάρτητων κρατών και έκνομες ενέργειες που αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. 

Επαναβεβαίωσα τον φίλο Πρόεδρο πως η δική μας θέση παραμένει αταλάντευτη και αυστηρά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λαμβάνοντας υπόψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ένωσης και θα πρέπει να προσαρμόζεται και να υλοποιεί αυτά που το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει.

Την ίδια στιγμή ενημέρωσα για μια σειρά πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου να διευκολύνουν την επανέναρξη ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου που θα υπερβεί τα σημερινά αδιέξοδα που προκαλούνται από τις τουρκικές θέσεις και ενέργειες.

Η ταύτιση απόψεων επί περιφερειακών ζητημάτων συνάδει απόλυτα με το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προσθέτοντας ότι «ταύτιση υπήρξε επίσης στο ότι οι συνέργειες που αναπτύσσουμε είτε σε διμερές είτε σε τριμερές ή και σε πολυμερές επίπεδο, δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Αντίθετα, ευχή και ελπίδα μας είναι όπως μέρος των μηχανισμών συνεργασίας που ήδη λειτουργούν καταστούν και τα όποια κράτη σέβονται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών, αναπτύσσοντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες.

Συνέργειας όπως, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας του Προέδρου Σίσι για τη δημιουργία του “East Mediterranean Gas Forum”, εις το οποίο συμμετέχει σημαντικός αριθμός κρατών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο».

Να σημειωθεί ότι πέραν του διμερούς επιπέδου, συζητήθηκαν θέματα στο πλαίσιο του μηχανισμών συνεργασίας και με την Ελλάδα, ενώ ο Αιγύπτιος ηγέτης χαρακτήρισε την τριμερή πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας. Η επόμενη τριμερής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Καβάλα.