Η ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία είναι ακόμη πιο «επιτακτική» αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της ΕΕ Βιργκίνιους Σινγκεβίτσιους μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο σημειώνει ότι «το σχέδιο εστιάζει συγκεκριμένα στον τρόπο αναπλήρωσης των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα, διαφοροποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου μας και μετάβασης σε ανανεώσιμα αέρια και επιτάχυνση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ηλεκτροδότηση και την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στις υποδομές».

Παράλληλα, ερωτηθείς για την σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας ειδικά σε χώρες στις οποίες ο τουρισμός είναι σημαντικός όπως η Ελλάδα, ο κ. Σινγκεβίτσιους αναφέρει ότι «πιστεύω στις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας με την εκτεταμένη ακτογραμμή της, τη θαλάσσια βιοποικιλότητά της και τον αλιευτικό τομέα και τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για τις παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες».

Επίσης, μίλησε για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και τον ρόλο του, ενώ επισήμανε ότι «η Επιτροπή υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2021 συμφωνία με την Ελλάδα για την προμήθεια δύο επιπλέον αμφίβιων πυροσβεστικών αεροπλάνων στο πλαίσιο του rescEU. Η Ελλάδα όχι μόνο συμμετέχει στον πυροσβεστικό στόλο του rescEU, αλλά φιλοξενεί επίσης το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU από τον Οκτώβριο του 2020. Το υλικό που αποθηκεύεται σε αυτό το απόθεμα rescEU έχει αποσταλεί πολλές φορές από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάγκη».