Υλικά

  • 500 γρ. πένες
  • 70 γρ. μπέικον ή απάκι, σε κυβάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κολοκυθάκια, σε μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, τριμμένο
  • 200 γρ. αβοκάντο, σε κυβάκια, ανακατεμένα με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 120 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βράζουμε τις πένες για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αλλαντικό για 3 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το αβοκάντο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε τις πένες με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα όπου βράζουν και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε τη μυζήθρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη γραβιέρα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr