Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα βρεθεί σήμερα η  κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου. Εξέλιξη, η οποία ισχύει μεν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα θα ισχύσουν ορισμένες εξαιρέσεις.

“Η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή”, σημείωσε χαρακτηρισιτκά ο υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ1.

Ο θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, όπως τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας.

“Βλέπετε ότι υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα. Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, σας λέω, ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη”, είπε συγκεκριμένα ο υπουργός.  “Γιατί ούτως ή άλλως στη χώρα μας τους θερινούς μήνες οι εσωτερικοί χώροι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι”, είπε.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί 

Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε: “Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ακολουθούν την πορεία της πανδημίας, το έχουμε πει αυτό. Πολλές φορές με έχετε ακούσει να έχω εκφράσει και προσωπική θέση ότι κατ΄ ελάχιστον για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν θα έπρεπε να ακολουθούν μόνο την πανδημία, θα έπρεπε να ακολουθούν ότι είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πανδημία θα πρέπει να υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού ανθρώπων που πρέπει να υπηρετούν την επιστήμη και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας.

Αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει είναι ότι ακολουθείται η πορεία της πανδημίας. Σε μια πρώτη φάση, λοιπόν, για το σύνολο του προσωπικού που έχει μπει με Covid συμβάσεις, έχει δοθεί παράταση των συμβάσεων αυτών μέχρι 31/12 και αντίστοιχα τίθενται σε αναστολή και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μέχρι τότε, αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης.

Αλλά από εκεί και πέρα παρακολουθώντας την πανδημία και αν και εφόσον δεν υπάρχουν συνθήκες να χρειάζεται ένα τέτοιο μέτρο, μπορεί να εξεταστεί. Όμως επειδή εμένα δεν μου αρέσει να τρέφω ελπίδες, η βασική θέση της Κυβέρνησης είναι ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε ότι η πανδημία μπαίνει σε φάση ότι δεν είναι πλέον πανδημία και συνεπώς θα παραμένουν σε αναστολή όσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει αυτά τα δεδομένα.

Ίσως,  να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι και να μπορούν να μας οδηγήσουν σε άλλες αποφάσεις αλλά αυτό είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που θα ακολουθείται με την πορεία της πανδημίας.

Το βασικό σενάριο και όταν συζητάμε για προετοιμασία εμβολιασμού το Σεπτέμβριο, όταν συζητάμε για ενίσχυση του συστήματος γιατί μπορεί να δεχθεί πίεση αν όχι όπως του τελευταίου χειμώνα αλλά αντίστοιχα άλλων χειμώνων που ήταν σε έξαρση κοινές γρίπες, όταν τα μοντέλα μας δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να καταλάβουν και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ότι αυτοί θέτουν τον εαυτό τους εκτός συστήματος υγείας.

Και αν θέλουν εν μέσω πανδημίας να συμβάλλουν θα πρέπει να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι συμπολίτες μας.

Συνεπώς χωρίς να μπορούμε να αποκλείουμε κάτι με βάση την πορεία της πανδημίας παραμένει το βασικό σχέδιο της Κυβέρνησης αυτό που είχε πει ότι όσο θα υπάρχει πανδημία θα είναι και σε αναστολή”.