«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δεν τηρούσε βιβλία περιουσιακών στοιχείων, δεν καταχώριζε αναλυτικά τις συναλλαγές της και τις απέκρυπτε από τα ηλεκτρονικά ελεγκτικά συστήματα, δεν υπήρχε ανάλυση των αποδοχών των υπαλλήλων της, δεν τηρούσε εξοδολόγια και άλλα παραστατικά για τις μετακινήσεις των μελών αποστολών των εθνικών ομάδων…».

Αυτές είναι ορισμένες από τις – ούτε λίγο ούτε πολύ – 79 παρατυπίες και παρανομίες που εντόπισε πολύμηνος οικονομικός έλεγχος, μόνο για τα έτη 2018-2019, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ΕΙΟ, σύμφωνα με το σχετικό πολυσέλιδο πόρισμα που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της έρευνας για «παράνομες συναλλαγές και μεθοδεύσεις» στην ΕΙΟ μετά τις σχετικές διαδοχικές αποκαλύψεις των χρυσών ολυμπιονικών Νίκου Κακλαμανάκη και Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και άλλων αθλητών, τον περασμένο Ιανουάριο. Ανάμεσα στις καταγγελίες που είχαν, αναφερόταν ότι «παράγοντες της ΕΙΟ είχαν πάρει μπλοκ πληρωμών και έβαζαν ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους να υπογράφουν ότι έλαβαν διάφορα ποσά, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές δαπάνες. Εκαναν πληρωμές σε συγγενείς τους και σε υπαλλήλους των γραφείων στις εταιρείες που είχαν, για δήθεν συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές αγώνων, ενώ τους επέλεγαν και τους όριζαν μόνοι τους (χωρίς καν να εμφανίζονται). Επίσης, είχε καταγγελθεί ότι διοικητικά μέλη της Ομοσπονδίας προωθούσαν ημετέρους αθλητές, ενώ υπήρχαν παράνομες αγοραπωλησίες ιστιοπλοϊκών σκαφών, ιδιοποιήσεις χρημάτων από κρατικές επιχορηγήσεις, ιδιωτικά ταξίδια που πληρώνονται από ταμεία της Ομοσπονδίας…». 

Υστερα από αυτές τις αναφορές αποφασίστηκε στις 20 Ιανουαρίου να υπάρξει διερεύνηση των καταγγελιών που ανέλαβε η Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της ΕΑΔ (δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση – ένωση του γραφείου γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και άλλων φορέων). Μάλιστα, μόνο τα συμπεράσματα για τις ύποπτες συναλλαγές της Εθνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ξεπερνούν τις 20 σελίδες.

Ετσι, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνεται ότι «η εν λόγω Ομοσπονδία δεν έχει υιοθετήσει Κώδικα Δεοντολογίας κι έτσι δεν μπορούν να αναζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες μελών συλλογικών οργάνων, κατήρτισε ή απέστειλε εκπρόθεσμα προϋπολογισμό και ισολογισμό, προχώρησε δαπάνες 427.041 ευρώ πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού, έκανε δαπάνες πέρα από τις εγκεκριμένες. Επίσης, δεν παρακολουθούσε λογιστικά τις πληρωμές ποσών ως προκαταβολές έναντι πραγματοποίησης δαπανών. Για συγκεκριμένο προμηθευτή διαπιστώθηκε απόκλιση του αριθμού των εκδοθέντων παραστατικών και του συνολικού ποσού μεταξύ των δηλωθέντων στην Εφορία. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε αν υποβλήθηκαν ή όχι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ για το ελεγχόμενο έτος».

Ατελείωτα ευρήματα

Ομως τα ευρήματα του ελέγχου της ΕΑΔ είναι… ατελείωτα. Οπως σημειώνεται, «διαπιστώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλίσεις ως προς το ύψος των καταβαλλόμενων αποδοχών μεταξύ των αναφερομένων στα στοιχεία καταβολής τους από την ΕΙΟ και των δηλωθέντων στο σύστημα Εργάνη. Ακόμη, η Ομοσπονδία δεν προχώρησε σε έλεγχο γνησιότητας των δικαιολογητικών (πτυχίων, πιστοποιητικών κ.λπ.) του προσωπικού μητρώου των υπηρετούντων. Επίσης, ενώ εκδόθηκαν τιμολόγια δαπανών προς την ΕΙΟ άνω των 1.000 ευρώ, για αυτά δεν υπήρχε ανάρτησή τους στο ΚΗΜΔΗΣ (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων). Δεν προσκομίστηκε στο κλιμάκιο ελέγχου ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών του έτους 2019».

Οσον αφορά την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης (τα μέλη της είχαν παραιτηθεί στις αρχές του 2021 λόγω των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου) που υπάγεται στη συγκεκριμένη Ομοσπονδία, σημειώνεται ότι «από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΑΘ πραγματοποιούνταν αναλήψεις και καταθέσεις για ταμειακή διευκόλυνση, χωρίς να είναι καταχωρισμένες στον λογαριασμό της Γενικής Λογιστικής, στον οποίο παρακολουθούνταν οι συναλλαγές της ΕΑΘ. Το κλιμάκιο ελέγχου ζήτησε τα παραστατικά των κινήσεων αυτών και την αιτιολόγησή τους, τα οποία δεν προσκομίστηκαν. Στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΑΘ έχουν κατατεθεί ποσά με αιτιολογία «χορηγία», το συνολικό ύψος των οποίων δεν δύναται να προσδιοριστεί».

Πηγή: Τα Νέα