Ο αγώνας εναντίον της διαφθοράς και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα υπέστη πολύ σοβαρή οπισθοδρόμηση εξαιτίας κυρίως της απόφασης του Προέδρου Τζίμι Μοράλες να τερματίσει την αποστολή επιτροπής του ΟΗΕ που μάχεται εναντίον της ατιμωρησίας, στηλίτευσε χθες σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι ανώτατες Αρχές της Γουατεμάλας έλαβαν μέτρα για να ανασχεθεί η πρόοδος που έγινε την περασμένη δεκαετία ως προς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη», καταγγέλλει η ΜΚΟ και κρίνει ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τίθενται σε κίνδυνο».

Η Αμνηστία θυμίζει ότι η κυβέρνηση του Τζίμι Μοράλες ήγειρε «συστηματικά» εμπόδια στο έργο της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που αγωνίζεται εναντίον εγκληματικών δομών που δρουν εκτός και εντός κρατικού μηχανισμού.

Ο Μοράλες, στο στόχαστρο, όπως και μέλη της οικογένειάς του, ερευνών της CICIG, αποφάσισε να βάλει τέλος στην αποστολή αυτή, παρά την αντίθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις Προεδρικές εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Αυγούστου, να σταματήσουν «αμέσως» την πορεία που έχει χαραχθεί και να ανανεώσουν την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ, ή τουλάχιστον να ενισχύσουν τις εξουσίες της εισαγγελίας.

Η θεαματικότερη επιτυχία της CICIG, το έργο της οποίας άρχισε το 2007, ήταν ότι έφερε στο φως, το 2015, ένα τεράστιο δίκτυο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα τελωνεία. Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση και τη φυλάκιση του τότε προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα και της αντιπροέδρου του, της Ροξάνας Βαλδέτι.

Οι έρευνες της CICIG οδήγησαν επίσης στη σύλληψη και τη φυλάκιση πολλών ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων, στρατιωτικών, πολιτικών προσωπικοτήτων που μέχρι τότε πίστευαν ότι ήταν υπεράνω του νόμου.

Όμως η πρόοδος εναντίον της «κουλτούρας της ατιμωρησίας» τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, προειδοποιεί η Αμνηστία, η οποία επικρίνει την απραξία των εισαγγελέων.

Κατά τη ΜΚΟ, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και οι δικαστικοί στη Γουατεμάλα, δέχονται ολοένα ισχυρότερες πιέσεις για να σταματήσουν τις έρευνες για τα εγκληματικά δίκτυα, καθώς επίσης και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1960-1996).

Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την υιοθέτηση  νόμων που θεωρεί ότι επιτείνουν την «οπισθοδρόμηση» και προβλέπουν ιδίως την αμνήστευση προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)