Το ίδιο βράδυ των εκλογών θα υπάρξει άμεση αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα, οπότε η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θέλει στο ελάχιστο να χάσει δυνάμεις μεταξύ των βουλευτών.

 

Οι συνεχείς αναβολές των κομματικών οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ενώ ήταν να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή και η πολιτική γραμματεία, όλα αναβλήθηκαν. Ο υποψιασμένος είπε ότι ήθελαν να κοπάσει ο θόρυβος για το θέμα των καταγγελιών στο Ειδικό Δικαστήριο. Επί της ουσίας όμως έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας και εξαιτίας της απογραφής. Κομβικά πρόσωπα σε διάφορες τάσεις, όπως ήταν ο Μάριος Κατσής στη Θεσπρωτία, αλλά και η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Καστοριά, λόγω των μονοεδρικών πια, δεν πρόκειται να δουν έδρα σε αυτές τις περιφέρειες ούτε με το κιάλι.

Οι αλλαγές που ήρθαν στον καταμερισμό των εδρών, εν όψει των επόμενων εκλογών, τάραξαν τα νερά στην Κουμουνδούρου και πυροδότησαν την έναρξη του επόμενου «πολέμου» ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τα στελέχη της «Ομπρέλας»

Τόσο η Ράνια Σβίγκου όσο και ο αναπληρωτής γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, συνέχιζαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα τη συλλογή βιογραφικών, προκειμένου το επόµενο διάστηµα να υπάρξει ο τελικός κατάλογος των στελεχών που θα διεκδικήσουν µια θέση στην επόμενη Βουλή. Από την πλευρά τους οι νομαρχιακές επιτροπές του κόµµατος έχουν στείλει από καιρό τις δικές τους προτάσεις, ώστε και αυτές να αξιολογηθούν από τα όργανα του κόµµατος.

Ξέχασαν τους νέους

Οι γνωρίζοντες θυμούνται ότι από την εποχή της ΔΕΘ αναμένετο να δοθεί στη δημοσιότητα ένας πρώτος αριθµός υποψηφίων, καθώς –όπως έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ– οι νέοι θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες ως προς την εκλογική επιρροή απέναντι στους 85 νυν βουλευτές, οι οποίοι αυτοδίκαια θα είναι ξανά υποψήφιοι. Φαίνεται όμως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστηκε πολύ γρήγορα το δικαίωμα των νέων υποψήφιων απέναντι στη νομενκλατούρα των παλιών.

Μετά το αποτέλεσμα της νέας κατανομής των εδρών, άρχισαν να δουλεύουν τα μολύβια, σε εσωκομματικό επίπεδο, για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία όλων ανεξαιρέτως των σοβαρών δηµοσκοπήσεων που εµφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόµµα, η αξιωµατική αντιπολίτευση ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέες εσωκομματικές διαμάχες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τόσο στον συσχετισµό των προσώπων όσο και στην ανθρωπογεωγραφία των τάσεων που αυτές εκφράζουν.

 

Οι μεγάλες μάχες 


Μοιραία, πάντως, το ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ µετατοπίζεται στην Α΄ Αθήνας, καθώς εκεί εκλέγει 4 βουλευτές πρώτης γραµµής – κατά σειρά εκλογής, Βούτσης, Τζανακόπουλος, Φίλης, Βερναρδάκης. Με δεδοµένο ότι µε αξιώσεις θα διεκδικήσει µία έδρα και ο πρώην εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τότε οι συσχετισµοί περιπλέκονται ακόµα πιο πολύ.

Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ένεκα του ότι ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος έχει δυναµική παρουσία στο εσωτερικό του κόµµατος και είναι ιδιαίτερα προβεβληµένος στην κοινωνία – όπως άλλωστε και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Κανείς, ωστόσο, δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης.

Στην πραγματικότητα, στην Α΄ Αθήνας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µιλούν για την κορυφαία αντιπαράθεση «προεδρικών» και «Οµπρέλας», χωρίς κανείς να ξέρει ποιος θα βγει νικητής. Μάχες µεταξύ «προεδρικών» και των «53» θα υπάρξουν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αφού τα στελέχη της «Οµπρέλας» επιθυµούν να µη χάσουν τις δυνάµεις τους µέσα στην κοινοβουλευτική οµάδα.

Το εγχείρηµα αυτό, ωστόσο, µοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τη συγκεκριµένη στιγµή όσα στελέχη «πλασάρονται» δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα έχουν προβάδισµα στην επιλογή των πολιτών. Σε αυτό το σκηνικό, σηµαντικό ρόλο θα  διαδραματίσει και το γεγονός ότι οι ερχόµενες εκλογές θα γίνουν µε απλή αναλογική.