Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία έχει σημάνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα επαρχίες του νότου της χώρα , έχει αφήσει μέχρι τώρα 23000 νεκρούς περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια άστεγους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων.

Έντονη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο εσωτερικά της Τουρκίας αλλά και από  διεθνή ΜΜΕ όπως  το Bloomberg  το οποίο επισημαίνει πως «η κατάρρευση τόσων πολλών κτηρίων έχει αναζωπυρώσει μακροχρόνιες καταγγελίες ότι οι κατασκευαστές είχαν τη δυνατότητα να θυσιάσουν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και του κόστους κατά τη διάρκεια μιας κατασκευαστικής έκρηξης».

Η αντίληψη ότι η αντοχή θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους είναι κάτι που πλέον δεν λέγεται μέσα από τα δόντια. Όπως μαρτυρούν βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι πολίτες δεν αντέχουν ούτε στη θέα των κυβερνητικών βουλευτών, πόσω μάλλον των υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει η Τουρκία στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε αποσπάσματα που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Μποζντάγ μαζί με τους συνεργάτες του επισκέφθηκε την  πόλη, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν όλη σχεδόν την νοτιοανατολική Τουρκία ωστόσο η «υποδοχή» που είχε από τους συγκεντρωμένους πολίτες ήταν καθόλα αρνητική. Άνδρες και γυναίκες στους δρόμους, παρουσία αστυνομικών, φώναζαν, διάφορα κοσμητικά  όπως  «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι».

Την ίδια υποδοχή επεφύλασσαν οι πολίτες και στην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Όια Ερονάτ, η οποία συνόδευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Αποτέλεσμα των αποδοκιμασιών ήταν συνοδεία της αστυνομίας τόσο ο υπουργός όσο και η βουλευτής να αποχωρήσουν δίχως να αντιδράσουν.

Η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναγνώρισε για πρώτη φοράο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (…) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτατη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.

Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει την Τετάρτη «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».

Ο πανταχού παρών Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν, μια από τις πληγείσες από τους σεισμούς, ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες «δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Πολλοί άνθρωποι καταγγέλλουν ελλείψεις σε διαθέσιμα μέσα, ιδίως σε προμήθειες. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε την Πέμπτη την ανάπτυξη περισσότερων ανυψωτικών μηχανημάτων και διασωστών – ειδικά ξένων – στην πόλη.

«Μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υπήρξαν ελλείψεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του λαού μας με όλα μας τα μέσα», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει «πιθανόν τη μεγαλύτερη ομάδα διάσωσης στον κόσμο, με 141.000 διασώστες.

Παράλληλα ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.