Σεισμός στην Ιταλία: Παρέμβαση του ΕΔ για την καταδίκη Μπερλουσκόνι

by MANIFESTO

Υπονοούμενα για στημένη δίκη που οδήγησε στην καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν από οχτώ χρόνια, αφήνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο ζητά εξηγήσεις από την ιταλική δικαιοσύνη.

Απευθύνοντας 10 ερωτήματα για τα οποία ζητά γραπτές απαντήσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, το ΕΔ διερωτάται αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δικάστηκε από ένα ανεξάρτητο, αμερόληπτο και νομικά συγκροτημένου δικαστηρίου και αν είχε τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ο καταδικασμένος για φορολογική απάτη Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλακή με συνέπεια να στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και να επιστρέψει μόλις έναν χρόνο πριν, το 2020. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η υπόθεσή του δεν έχει κλείσει ακόμα. Η υπόθεση «Μπερλουσκόνι κατά Ιταλίας» βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δικαστών από το 2014. Μπορεί ο ίδιος να εξέτισε την ποινή του αλλά οι συνέπειες τον ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, το δικαίωμα της Fininvest να κατέχει μετοχές άνω του 9,99% της Banca Mediolanum, αμφισβητήθηκε ακριβώς λόγω της απώλειας των απαιτήσεων «ακεραιότητας» (λόγω της καταδίκης) από τον πρώην Cavaliere, πλειοψηφικό μέτοχο του ομίλου. Για να προσπαθήσει να εξαλείψει αυτό το εμπόδιο, οι δικηγόροι του πρότειναν στο Εφετείο της Μπρέσια την αναθεώρηση της δίκης του Μιλάνου, η οποία ωστόσο φαίνεται να είναι ένας περίπλοκος στόχος να επιτευχθεί. Και, αν και με τον πολύ αργό ρυθμό των ευρωπαϊκών προσφυγών, συνεχίζουν επίσης να ακολουθούν το δρόμο προς το Στρασβούργο.

Η μεγάλη και εξειδικευμένη ομάδα δικηγόρων που απαρτίζεται από τους Andrea Saccucci, Franco Coppi, Niccolò Ghedini, Bruno Nascimbene, Keir Starmer και Steven Powles παρουσίασε στο Δικαστήριο μια ανακατασκευή των γεγονότων. Σε αυτή προκύπτει παραβίαση του δικαιώματος της υπεράσπισης αλλά και του δραστικού περιορισμού των μαρτύρων υπεράσπισης. Επίσης της άρνησης να μεταφερθεί η δίκη σε νέα τοποθεσία αλλά και της μετάφρασης εγγράφων στα ιταλικά.  Πρόκειται για καταγγελίες που έχουν ήδη υποβληθεί στους ιταλούς δικαστές και απορρίφθηκαν αμέσως.

Μανώλης Μαυρομμάτης 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα