Για την καταστροφική φωτιά στην Κορινθία, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα. Όπως είπε, “αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Μετά, θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση. Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Είμαστε ήδη σε έναν άτυπο συντονισμό, περιμένοντας να ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά στο πεδίο, ώστε να είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά και να επισκεφθούμε την περιοχή, αλλά και να συνδράμουμε τους πληγέντες.
Η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για επιχειρήσεις και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τη συνδρομή προς τους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους.
Στο πρώτο επίπεδο, της αποζημίωσης φυσικών και νομικών προσώπων, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι -μεταξύ άλλων- συνδράμει αφενός το Υπουργείο Εσωτερικών για τις πρώτες ανάγκες, που είναι οι ανάγκες της κοινωνικής προστασίας -με 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και με έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής, μετά την καταγραφή η οποία γίνεται από τις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές των δήμων- και αφετέρου συνδράμει το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση σε επιχειρήσεις, η οποία κυμαίνεται από 5.000 έως 8.000 ευρώ, μετά την καταγραφή των ζημιών.

Μία βασική τομή που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Και στο επιχειρησιακό πεδίο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει την πλήρη ευθύνη και, επομένως, περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, μετά τις ενέργειες της Πυροσβεστικής και την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να υπεισέρθω στο ζήτημα των ευθυνών.
Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα ελέγξουμε καλύτερα το θέμα της πρόληψης, αλλά και της κατάσβεσης. Στο θέμα της πρόληψης -όπως ξέρετε- έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη. Θα αναφερθώ σε δύο μόνο από αυτές: στην προμήθεια, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών και κυρίως στην πρόληψη στο επίπεδο της χρήσης νέων τεχνολογιών. Για να αναφερθώ, λοιπόν πιο ειδικά, στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτούμε «έξυπνες» δράσεις και για την πυροπροστασία, όπως τοποθέτηση αισθητήρων, καμερών, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τα κέντρα ελέγχου των δασών μας, αλλά και άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, όπως κάναμε φέτος -για παράδειγμα- με 17 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Συμφωνώ ότι το βασικό είναι να μην υπάρξει καταπάτηση των εκτάσεων που έχουν καεί. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, όταν επί πολλές δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι. Εκτιμώ, όμως, ότι με τις τελευταίες παρατάσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να έχουμε σωστή αποτύπωση, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να μην μπαίνει καν στο μυαλό κάποιου ότι θα μπορούσε να καταπατήσει την οποιαδήποτε έκταση και μετά να τη νομιμοποιήσει.”

Για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα του τουρισμού, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: “Περάσαμε πολύ δύσκολα τους τελευταίους μήνες, αλλά νομίζω ότι με τη βοήθεια της επιστήμης, είμαστε πολύ κοντά στο να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.

Είναι πάντα στους σχεδιασμούς μας ένα τοπικό lockdown, εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο. Βεβαίως, πέρυσι, οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, καθώς έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα ολόκληρο σύστημα απομόνωσης, καραντίνας, αλλά και μεταφοράς ενός ασθενούς από το πιο απομακρυσμένο νησί μας σε κάποιο οργανωμένο κέντρο υποδοχής. Φέτος, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πιστεύω ότι μέχρι τη μαζική άφιξη τουριστών στα νησιά μας, θα έχουμε και ένα πολύ πιο υψηλό τείχος προστασίας, ιδίως για τον τοπικό πληθυσμό μέσω του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» και τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών μας με το μονοδοσικό κυρίως εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αλλά και για τους επισκέπτες, έχουμε δύο βασικές «δικλείδες ασφαλείας». Η μία σχετίζεται με τα εργαλεία που είχαμε και πέρυσι στη διάθεσή μας: το PLF και τα τεστ και η δεύτερη -και η πιο βασική- σχετίζεται με το «πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στη δυνατότητα Ευρωπαίων πολιτών να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, καθώς θα πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν αποκτήσει την ανοσία που χρειάζεται.”

Για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας και για τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ο ίδιος υπογράμμισε: “Εδώ και πάρα πολλού μήνες, σε κάθε στάδιο, ήμασταν εκεί, προκειμένου να συνδράμουμε όσους πλήττονταν, είτε ήταν εργαζόμενοι, είτε ήταν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που χρειάζονταν ρευστότητα ή ρυθμίσεις των οφειλών τους. Αυτό το κάναμε συνεχώς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στην εστίαση και στον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο που έχει πληγεί, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η έκτακτη κατάσταση. Το βασικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή, αφορούσε στις επιχειρήσεις -ιδίως της εστίασης και του εμπορικού κόσμου- που έπρεπε να ανοίξουν, ενώ ήταν κλειστές για πολλούς μήνες και ως εκ τούτου δεν είχαν ρευστότητα. Νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε πολύ ικανοποιητικά. Το πακέτο της εστίασης ήταν μεγάλο και ο κόσμος φαίνεται ότι ανταποκρίνεται, μετά το αρχικό μούδιασμα. Φυσικά, η κρίση δεν ξεπερνιέται από τη μία ημέρα στην άλλη, όμως η αγορά αρχίζει και κινείται και βλέπουμε ότι επιστρέφει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Βεβαίως, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στις κοινωνικές μας συναναστροφές για λίγο καιρό ακόμα τουλάχιστον.

Εκτιμώ ότι σταδιακά θα πηγαίνουμε σε ακόμα μεγαλύτερες απελευθερώσεις, όμως ακόμα δεν είμαστε εκεί. Χρειαζόμαστε να χτίσουμε και άλλο το τείχος ανοσίας. Ευτυχώς, ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά. Η ψύχραιμη αισιοδοξία είναι η πυξίδα μας για τους επόμενους μήνες και όλα θα πάνε καλά.”

Για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μετά την ΕΜΑΚ και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, απάντησε ο υπουργός ότι “σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δεν πρέπει να είναι «ταμπού» αυτή η συζήτηση. Την άνοιξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εδώ και αρκετό καιρό, λέγοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί για τους υγειονομικούς από το φθινόπωρο. Ξεκίνησε, λοιπόν, η συζήτηση αυτή με υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η ΕΜΑΚ και από εκεί και πέρα, αυτό που έχει σημασία, τώρα, είναι να συνεχίσουμε τη συζήτηση με ψυχραιμία, ώστε να καταλάβουμε ότι μιλάμε για το δημόσιο συμφέρον που είναι αυταπόδεικτο, την προστασία, δηλαδή, της δημόσιας υγείας, στην οποία δεν χωρούν προσωπικές επιλογές. Επομένως, εγώ θα ήμουν πολύ θετικός, η συζήτηση αυτή να ξεκινήσει τώρα, να καταλήξει γρήγορα και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα”.