Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως προορισμό με 12μηνη προσέλκυση επισκεπτών. Οι ειδικές μορφές τουρισμού υπηρετώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν το «κλειδί» για να ξεφύγουμε από την εικόνα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο «Ήλιος – Θάλασσα» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα «Ελευθερία».

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τον στόχο του υπουργείου που είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου «για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και την προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είναι προτεραιότητες του υπουργείου η βελτίωση των υποδομών που διαθέτει η χώρα, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, η αναδιάρθρωση και εξέλιξη της τουριστικής εκπαίδευσης, με στόχο, όπως είπε, την εύρυθμη λειτουργία των προορισμών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Οι ειδικές μορφές τουρισμού

Μιλώντας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως τις χαρακτήρισε o κ. Θεοχάρης, έκανε μια ενδεικτική αναφορά στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να αποτελέσει μια νέα προνομιακή αγορά για τη χώρα μας.
«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο και 4 εκατομμύρια από αυτούς είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια επιλέγουν προορισμούς στην Μεσόγειο για τις καταδύσεις τους. Επιπλέον υπάρχει σημαντικός πλούτος στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και η αξιοποίηση των καταδυτικών πάρκων μπορεί να προωθήσει τα καταδυτικά αξιοθέατα και να αξιοποιήσει τις τουριστικά ενάλιες αρχαιότητες αλλά και τα σύγχρονα ναυάγια» τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στον ορεινό τουρισμό λέγοντας, ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει υπό συνθήκες, ορεινούς προορισμούς τεσσάρων εποχών, για επισκέπτες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, δεδομένου ότι είναι κατά 80% ορεινή, κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί στο εξωτερικό και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θεοχάρης στον γαστρονομικό τουρισμό υποστηρίζοντας ότι «πρέπει τα τοπικά προϊόντα να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο σύνδεσης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα με τα ξενοδοχεία».

Τέλος μίλησε και για την ανάγκη ενίσχυσης του αγροτουρισμού σημειώνοντας η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού «δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση και τον αγροτικό τρόπο ζωής». Για να συμπληρώσει ότι:
«Δεδομένου ότι οι αγροτικές περιοχές χάνουν συνεχώς μόνιμους κατοίκους, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι ένας τρόπος προσέλευσής τους, παρέχοντας νέες προοπτικές εργασίας και ανάπτυξης του τόπου».
Μιλώντας για την Θεσσαλία ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι η περιοχή διαθέτει φυσικό πλούτο, αμέτρητες ομορφιές και πλεονεκτήματα, και υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς «οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, ο γεωγραφικός πλούτος και τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για Έλληνες αλλά και ξένους».

«Άνοιγμα» στις αγορές Ασίας και Αμερικής

Εξίσου βασικός στόχος του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, είναι και η καθιέρωση της χώρας μας ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο για τις Ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και για τις δυναμικές αγορές της Ασίας και της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού. Ο ίδιος υποστήριξε για να υπάρξει επιτυχία σε αυτό τομέα «χρειάζεται να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία προς όλων προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης όλης της χώρας».

Ο υπουργός μίλησε για την δημιουργία του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού «που στόχο έχει την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του συντονισμού και της διάχυσης καλών πρακτικών και φυσικά την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες».

«Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένα άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους» είπε ο κ. Θεοχάρης και συμπλήρωσε: «Μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού θα μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες, αλλά και να υποστηριχθεί το αναπτυξιακό πρότυπο για τον τουρισμό κάθε Περιφέρειας αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα».