Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει καμία πολιτική δύναμη για απευθείας συνομιλίες μαζί της, εάν το Αφγανιστάν διαλυθεί ως χώρα και ζήτησε να υπάρξουν κοινές προσπάθειες από όλες τις χώρες για να αποφασιστεί η «νομιμοποίηση» μιας πολιτικής δύναμης στην χώρα αυτή.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την διάλυση του Αφγανιστάν. Εάν αυτό συμβεί , τότε με ποιόν θα συνομιλούμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πρέπει μαζί να επιλύσουμε και το ζήτημα της την νομιμοποίηση των πολιτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν» και πως «αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι τέτοια, που το κίνημα των Ταλιμπάν ελέγχει ουσιαστικά όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν.. Εάν είναι έτσι , τότε πρέπει να ξεκινάμε από αυτή την πραγματικότητα».

Ο Πούτιν προέβη στην δήλωση αυτή όταν ρωτήθηκε κατά την διάρκεια του Οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ, αν η Μόσχα θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν τυπικά έχουν αναγνωρισθεί στην Ρωσία ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφές με μέλη των Ταλιμπάν που ενδεχομένως στελεχώσουν την κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ.

«Έχουμε επαφές με τους Ταλιμπάν και μάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο, συνεργαζόμαστε μαζί τους, πρώτον σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της πρεσβείας μας … και σε ζητήματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών… Σε όλα αυτά τα ζητήματα μας βοήθησαν οι Ταλιμπάν. Μάλιστα σε αρκετά υψηλό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων, που όπως αντιλαμβανόμαστε θα είναι μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Πηγές των Ταλιμπάν δήλωσαν νωρίτερα ότι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Μπαραντάρ θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στην νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, μεταδίδει το RIA.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από το Αφγανιστάν, ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 Αφγανοί με ρωσικά διαβατήρια και διαβατήρια των χωρών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας καθώς και 800 Αφγανοί φοιτητές έχουν υποβάλει αιτήσεις για να επιστρέψουν στην Ρωσία.