Γυρίζει σελίδα ο Όμιλος Ελλάκτωρ, κλείνει τον κύκλο της εσωστρέφειας και εισέρχεται σε αναπτυξιακή πορεία διεκδικώντας έργα στους κλάδους των κατασκευών, παραχωρήσεων, ακινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας, ο όμιλος από την αρχή του έτους υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης στη λειτουργική και χρηματοοικονομική του δομή. Ήδη ολοκληρώθηκε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, το οποίο σε συνδυασμό με την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ, δημιουργούν νέες βάσεις και προοπτικές βελτίωσης στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.

«Η ψήφιση της ΑΜΚ και η επίτευξη της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, αποτέλεσαν κομβικά επιχειρησιακά ορόσημα για την επαναφορά της εταιρείας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης και ανάκτησης της επιχειρηματικής της ανταγωνιστικότητας» σημείωσε ο κ. Μπουλούτας και συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την ίδια τη διαδικασία της αύξησης να ολοκληρώνεται τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι από τα 120,5 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ποσό 100 εκατ. θα διοχετευθεί στην ΑΚΤΩΡ και τα 20,5 εκατ. ευρώ στην επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας.

Αναλύοντας τους άμεσους στόχους της διοίκησης ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι σε αυτούς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η λειτουργική αναδιάρθρωση, ο εμπλουτισμός του στελεχικού δυναμικού και η ελαχιστοποίηση των ζημιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας για τη φετινή χρονιά και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα θέλουμε να πετύχουμε περίπου 1% λιγότερο κόστος κεφαλαίου στους επόμενους 12 μήνες ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά στην οποία επιχειρούμε».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «έχοντας ολοκληρώσει αυτούς τους στόχους τον Ιούλιο, θεωρούμε ότι έχουμε γυρίσει μια σελίδα και μπαίνουμε στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου, που σημαίνει διεκδίκηση έργων σε όλους τους τομείς στους οποίους επιχειρούμε. Έργα κατασκευής, έργα στον κλάδο των παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έργα στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, με τη θυγατρική REDS».

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 193 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 (225 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι το EBITDA του Ομίλου επηρεάστηκε από την κάμψη των επιδόσεων του κλάδου των παραχωρήσεων, λόγω των επιπτώσεων της COVID-19 και των μέτρων περιορισμού, και του κλάδου της κατασκευής, αλλά και από τη σημαντική βελτίωση του κλάδου των ΑΠΕ . Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, ο όμιλος κατέγραψε ζημίες προ φόρων 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ τα πρώτο τρίμηνο.

Στις παραχωρήσεις, η μείωση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο 2021 οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Χαρακτηριστικά είναι τα μεγέθη της Αττικής Οδού, όπου η μέση κυκλοφορία υποχώρησε κατά 28% το πρώτο τρίμηνο.

Στις κατασκευές, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της, ανήλθε στις 31.03.2021 σε 1,7 δισ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο συμπεριλαμβάνει νέα έργα, οι συμβάσεις των οποίων έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν συμβάσεις για έργα της Εγνατίας Οδού (113 εκατ. ευρώ), έργα συντήρησης Ψυτάλλειας (32 εκατ. ευρώ) και κατασκευή έργων φυσικού αερίου στην Ξάνθη (17 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση εκτιμά ότι ο τομέας των κατασκευών θα είναι κερδοφόρος στις αρχές του 2022.

«Τόσο στα έργα παραχωρήσεων όσο και κατασκευών που ανακοινώνονται θα είμαστε παρόντες» ανέφερε ο κ. Μπουλούτας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κυνηγήσουμε όλα τα έργα που έχουν προστιθέμενη αξία». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι η συμμετοχή του ομίλου, τόσο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, κυρίως σε υποέργα που καταρτίζει η LAMDA, όσο και του ΒΟΑΚ (Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης). Αναφορικά με την Αττική Οδό, τόνισε ότι ο όμιλος «προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό, καθώς λήγει η παραχώρηση το 2024», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση στην τιμή των διοδίων.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) ενισχυμένος από την αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ των 493 MW στις 31.03.2021 απέδωσε αισθητά καλύτερα. Σημειώνεται ότι επιπλέον άδειες ισχύος έως και 496 MW, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου με την EDPR. Αναφορικά με τη συνεργασία με την EDPR, ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αφορούν αιολικά πάρκα στην Εύβοια. «Είμαστε στη φάση αδειοδότησης η οποία εκτιμούμε ότι θα πάρει συνολικά 24 μήνες. ‘Αρα η έναρξη της κατασκευής δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από το τέλος 2022 ή ίσως και μέσα του 2023. Πρόκειται για μεγάλο έργο και χρειάζεται πολύ χρόνο για την αδειοδότηση. Στην παρούσα φάση, κοιτάμε τα υποέργα και προτεραιοποιούμε τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, τόσο για την αδειοδότηση, όσο και για τα έργα που θα γίνουν πρώτα, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».