Πιο κοντά από ποτέ στην επιβολή κυρώσεων βρίσκεται η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιλαμβάνεται το καίριο χτύπημα που θα δεχθεί η οικονομία της χώρας εφόσον η ΕΕ προχωρήσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταλάβει πως το παιχνίδι έχει χαθεί για εκείνον μετά και την κύρωση της συμφωνίας Αιγύπτου – Ελλάδας από την Βουλή με την παράλληλη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Την ίδια ώρα η Αθήνα είναι αμετακίνητη στον όρο για αποκλιμάκωση πριν από οποιαδήποτε συζήτηση και κινείται πολύ προσεκτικά γνωρίζοντας πως όσο πλησιάζουμε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να αναμένουμε και εξελίξεις.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αποτιμώνται θετικά οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας (το 25λεπτο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρε- τζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η νέα κλήση Τραμπ στον Ελληνα πρωθυπουργό, οι επισκέψεις του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Αγκυρα κ.λπ.), ενώ εκτιμάται ότι τα προγραμματισμένα για την περασμένη Παρασκευή τηλεφωνήματα της Ανγκελα Μέρκελ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν δεν έχουν ματαιωθεί οριστικά, αλλά πιθανότατα αναβλήθηκαν. Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σχολίαζαν ότι ο στόχος της ουσιαστικής κινητοποίησης συμμάχων προς όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έχει επιτευχθεί, ωστόσο θα συνεχιστεί η συνεχής ενημέρωση των εταίρων «χωρίς κορόνες, αλλά με στοχευμένες κινήσεις».

Την ίδια ώρα σε νέο ακραίο παραλήρημα προχώρησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού – ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας – εκτόξευσε απειλές κατά «των ανίκανων ηγετών» της Ελλάδας και της Γαλλίας, και μάλιστα με πολεμική φρασεολογία «για το βέλος που έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του».

«Προκαλούμε τους εχθρούς μας, στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα. Αποδέχονται οι Ελληνες ό,τι τους συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;» είπε χαρακτηριστικά χθες το απόγευμα ο Ερντογάν μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής. Επιτέθηκε δε και στους Γάλλους διατυπώνοντας την ίδια προκλητική ερώτηση: «Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».

Ο Tούρκος πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, αντιδρά σπασμωδικά υπό την ασφυκτική πίεση που του ασκείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου παρουσιάστηκε και κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μετά και το νέο παραλήρημα του Ερντογάν η Αθήνα περιμένει να δει αν θα αποδώσει καρπούς το τελεσίγραφο της Ανγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν. Αλλά και αν μπορεί να φέρει αποτελέσματα η προσωπική σχέση που διατηρεί η γερμανίδα καγκελάριος με τον τούρκο πρόεδρο.

Τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάλυσαν τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

«Τις τελευταίες ήμερες προσπαθεί να βρει κάτι να κάνει για να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ίσως την εκχώρηση αδειών έρευνας στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου νοτίως της Κάσου, της Κάρπαθου και της Κρήτης, με εκχώρηση στα χαρτιά άδειας για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και μετά θα ζητήσει να πάμε στο διάλογο» σχολίασε ο κ. Συρίγος.

«Από πλευράς εντάσεως η σημερινή είναι η πιο μακρά περίοδος εντάσεως μετά το ’74… Το ’76 είχαμε 18 μέρες με το Σεισμίκ, το ‘87 3,5 μέρες, στα Ίμια 20 ώρες, έχουμε περάσει την 21η μέρα δεν υπάρχει ένδειξη για αποκλιμάκωση» τόνισε.

«Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τις ισχυρές πιέσεις για να καταλαγιάσει η κατάσταση. Και διάλογος να ξεκινήσει με πρώτη αφορμή ο Ερντογάν θα ξαναρχίσει πάλι» εκτίμησε. «Η λιβυκή κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει άδειες δυτικά της Κρήτης μέσω των τουρκικών πιέσεων με την Άγκυρα να ‘’δείχνει’’ την κυβέρνηση της Τρίπολης για την απόφαση» σημείωσε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης παρατήρησε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος φλερτάρει με την ιδέα να δημιουργήσει τετελεσμένα ενόψει της Συνόδου Κορυφής ή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, από την άλλη δεν είναι τόσο εύκολο, η Ελλάδα έχει επιδείξει αποφασιστικότητα και επιχειρησιακά και διπλωματικά». 

«Δεν ελέγχει το βαθύ κράτος πια, αν το έλεγχε κάποια στιγμή, τώρα δεν το ελέγχει, ο Μπαχτσελί είναι μια απόληξή του» δήλωσε. «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποσυμπίεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Η Τουρκία ρίχνει τα πάντα στο τραπέζι, όπως τη μειονότητα για να τραβήξει ένα χαρτί πίσω, και μετά να υποστηρίξει ότι κάνει κίνηση καλής θέλησης» παρατήρησε δε.

Υπό αυτό τα δεδομένα η Αθήνα προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για συνεχείς προκλήσεις από τη γείτονα που μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια. Αυτό φανερώνουν άλλωστε τα δύο περιστατικά απόπειρας παρενόχλησης ελληνικών μαχητικών από τουρκικά μαχητικά στην Κρήτη, την περασμένη Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή στο βορειοανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια συνοδείας του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β-52 από 4 αεροσκάφη F-16 BLK 52+, εντός του FIR Αθηνών.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει εντολές για ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτόν τον στόχο υπηρετούσαν οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια την περασμένη εβδομάδα με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.