Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου της 29ης Μαρτίου καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ της αρμόδιας ομάδας με τους υπουργούς αλλά και της Κομισιόν βαίνουν σιγά-σιγά προς το τέλος τους. Μετά την έγκριση του από το υπουργικό συμβούλιο θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί στη Βουλή προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να κατατεθεί στην Κομισιόν εντός του Απριλίου.

Βασικός στόχος της Αθήνας, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, είναι η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και έτσι να «προλάβει» να λάβει την προκαταβολή του 13% εντός του καλοκαιριού. Κι αυτό καθώς από τη στιγμή που θα κατατεθεί το Σχέδιο, η Κομισιόν θα χρειαστεί 2 μήνες για να το αξιολογήσει και ακόμα ένα μήνα προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Οι διαβουλεύσεις για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει με την Κομισιόν από το Δεκέμβριο του 2020 και συνεχίζονται έως και σήμερα. Σε ορισμένα σημεία του αρχικού σχεδίου έχουν γίνει διορθώσεις ενώ εκτιμάται ότι τα έργα και οι επενδύσεις, όταν αυτό πάρει την τελική του μορφή, θα ανέρχονται σε περίπου 150 με 170. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάλυσης του κόστους σε συνδυασμό με τους στόχους και τα ορόσημα που θα τεθούν.

Όσον αφορά το σκέλος των δανείων, η Αθήνα έχει καταθέσει την πρόταση της. Όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή «έχω την αίσθηση ότι θα είμαστε από τις λίγες χώρες που θα ζητήσουμε με τη μία όλα τα δάνεια και που θα πούμε με σαφήνεια το πώς ακριβώς θα ξοδευτούν, θεωρώ ότι η πρότασή μας για τα δάνεια είναι μία παραδειγματική πρόταση».

Το Μάιο φαίνεται ότι θα κλείσει το “κεφάλαιο” της έγκρισης και από τα 27 κράτη-μέλη της απόφασης περί ιδίων πόρων (πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ελλάδα). Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι η έγκριση των Σχεδίων δεν θα είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη. Έτσι όσες χώρες καθυστερήσουν την υποβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης (έχουν περιθώριο κατάθεση έως το τέλος Απριλίου) είναι πολύ πιθανό να λάβουν αργότερα, ακόμα και το Σεπτέμβριο, την προκαταβολή που δικαιούνται.

Πηγή: naftemporiki.gr