Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις

by news

Η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι βασικός στόχος στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προσχέδιο του οποίου εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και αναμένεται – σε έναν βαθμό – να κοινοποιηθεί – την προσεχή Τετάρτη.

Έχει ενσωματώσει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και το πόρισμα της επιτροπής “Πισσαρίδη” για τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα περιλαμβάνοντας ειδικά κεφάλαια με πεδία προτεραιότητας.

Στο πεδίο του σχεδίου ανάκαμψης, από τα 32 δισ. ευρώ τα 17 δισ. ευρώ περίπου είναι επιδοτήσεις και το υπόλοιπο ποσό δάνεια. Τα οποία κυρίως θα τροφοδοτήσουν τον ειδικό άξονα στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η κυβέρνηση έχει από καιρό αποφασίσει πως θα χρησιμοποιήσει και το σκέλος των δανείων αλλά το μεγάλο ελάττωμά τους είναι πως επιβαρύνουν τη δημοσιονομική της εικόνα.  Έτσι, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για μεθόδους αξιοποίησης που να μην προκαλούν πλήγμα στο έλλειμμα. Μέσω άμεσης χρηματοδότησης επιχειρήσεων, μέσω ΣΔΙΤ ή ως equity, μέσα από funds και άλλων εργαλείων που δίνουν ανάλογη δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός έχει ήδη ωριμάσει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πεδίο των ιδιωτικών επενδύσεων και του μετασχηματισμού σχεδιάζεται να ενταχθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αναβαθμίζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Η επιλεξιμότητα των επενδύσεων, όπως αναφέρουν, θα προσδιορίζεται με βάση συγκεκριμένες οικονομικές κατευθύνσεις, για παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών και την μεγέθυνση των επιχειρήσεων, επενδύσεις στους τομείς των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, την έρευνα και ανάπτυξη, τα βιομηχανικά πάρκα κοκ.

Κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν επίσης τους βασικούς στόχους:

• Περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς και βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και είσπραξης

• Επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και βελτίωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων

• Επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης

• Αύξηση οικονομικής ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών στην Ελλάδα

• Διασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση βιώσιμων εταιρειών και κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης

• Αύξηση των εθνικών αποταμιεύσεων και δημιουργία μιας δεξαμενής κεφαλαίων που θα επενδύονται στην οικονομία

• Ενίσχυση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και επιχειρήσεων

• Προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα & ανάπτυξη

• Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας

• Ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, πολυτροπικών, έξυπνων και βιώσιμων υποδομών και συστημάτων μεταφορών

• Απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

• Παροχή χρηματοοικονομικών εργαλείων και κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

Πηγή: capital.gr

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα