Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται από την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η δημιουργία καταλόγων καταγραφής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε δήμο της Ελλάδας και ταυτόχρονα σχεδιάζεται η νέα γενιά του 112 για την περαιτέρω αναβάθμιση του.

Συγκεκριμένα πρόκειται να καταρτιστούν κατάλογοι με στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία που κατοικούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς του κάθε Δήμου, κατόπιν προηγούμενης ρητής συναίνεσης αυτών, για τη στοχευμένη δρομολόγηση δράσεων προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της αναπηρίας.

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φυσικών καταστροφών με τον γενικό πληθυσμό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία.

Με εργαλείο το 112, η Πολιτική Προστασία σχεδιάζει την «επόμενη μέρα του, τη νέα γενιά» καθώς η ειδική πανευρωπαϊκή εφαρμογή έκτακτης ανάγκης, PEMEA θα υπαχθεί στο 112. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο- πρότυπο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε εφαρμογές έκτακτης ανάγκης που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να λειτουργούν στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο θα δώσει τη δυνατότητα πέραν των κλασσικών καναλιών επικοινωνίας, να επικοινωνούν οι πολίτες μέσω βίντεο, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούνται και στην νοηματική.

«Καταρχάς χρειάζεται καταγραφή»

«Χρειάζεται εξειδικευμένη προσέγγιση, αλλά καταρχάς χρειάζεται καταγραφή! Εδώ είναι που πρέπει να βοηθήσουν οι Δήμοι, που γνωρίζουν που κατοικούν οι δημότες τους και τι ανάγκες έχουν. Εάν δεν το γνωρίζουν, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αυτή την καταγραφή. Πολλές φορές θα μας ακούσετε να λέμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που χάνονται και τα τελευταία που σώζονται. Εν πολλοίς διότι για την πολιτεία και τους μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης δεν είναι ορατά.

 

Αν το 112 είναι προσβάσιμο σε άτομο με αναπηρία ακοής, θα αντιληφθεί εγκαίρως τον κίνδυνο. Πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρεμφερής του 112, για τα άτομα που δεν διαθέτουν smartphone. Τα άτομα με αναπηρία όρασης επίσης πρέπει να έχουν προσβάσιμες σε αυτά οδηγίες διαφυγής ή διάσωσης. Οι πολίτες με κινητική αναπηρία παρομοίως, ή τα άτομα με νοητική αναπηρία κλπ», σημειώνει ο κ. Βαρδακαστάνης.

«Να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες εκπαιδευτικές δράσεις»

Για τον Καμίλ Γκουνγκόρ, εργαζόμενο του ευρωπαϊκού δικτύου ανεξάρτητης διαβίωσης και πρόεδρο και συνιδρυτή του ελληνικού οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης το πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές είναι τα άτομα με αναπηρία να εμπλακούν πρακτικά και αποτελεσματικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων γι αυτό το ζήτημα.

«Πρέπει να είμαστε παρόντες και να εισακουστούμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία που δουλεύουν εκεί, να αντιμετωπιζόμαστε ως ειδικοί με ό,τι αυτό αναλογεί και να αναγνωρίζεται ο χρόνος η αξία και η συμβολή των αναπήρων στο κομμάτι. Πρέπει να υπάρχει έμπρακτη και αποτελεσματική εμπλοκή και συμπερίληψη σε όλα τα πλαίσια, στη δημιουργία σχεδίων εκκένωσης ή πλάνων καθώς είναι αναπόφευκτο ότι οι φυσικές καταστροφές θα υπάρχουν και θα επηρεάζουν τη ζωή μας.

θα μπορούσαν να γίνουν και να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες, εκπαιδευτικές δράσεις , με ομάδες ατόμων με αναπηρία και την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ κλπ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκουνγκόρ.

 

«Έχουν γίνει βήματα αλλά μέχρι στιγμής είναι αρκετά αποσπασματικά»

Οι κκ. Βαρδακαστάνης και Γκουνγκόρ επισημαίνουν ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν.

«Έχουν γίνει βήματα αλλά μέχρι στιγμής είναι αρκετά αποσπασματικά. Για παράδειγμα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει μια σειρά σποτ για προστασία από φυσικές καταστροφές προσβάσιμες στους πολίτες με προβλήματα ακοής ή όρασης. Δεν υπάρχει όμως καμία μέριμνα για το “μετά” μιας φυσικής καταστροφής.

Ενδεικτικά:

Πλήρης αποκατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ όλου του ιατρικού εξοπλισμού, όπως τεχνικά βοηθήματα, μηχανήματα, αναπηρικά αμαξίδια κά, που καταστράφηκαν, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων.

Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν πληγεί στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.

Διπλασιασμός του επιδόματος που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία που έχουν πληγεί, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών.

Στις πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ή είναι γονιός παιδιού με αναπηρία, να υπάρξει προσαύξηση 50% στην οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρδακαστάνης.

Δράσεις υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις δράσεις που έχει προχωρήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι η συμμετοχή στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του βίντεο οδηγιών αυτοπροστασίας από κάθε τύπο φυσικής καταστροφής, τα οποία περιλαμβάνουν διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ενσωματωμένους υπότιτλους και πλήρη εκφώνηση περιεχομένου, ο αυτόματος εντοπισμός της θέσης του καλούντος προς το 112, δράσεις ενημέρωσης σε επίπεδο Δήμων για τη διάχυση της ενημέρωσης, η παροχή οδηγιών κατά τη διάρκεια εφαρμογής των σχεδίων δράσης αντιμετώπισης κινδύνων σε πολίτες με αναπηρία, ενώ ήδη προ της σύστασης του υπουργείου, η ΓΓΠΠ, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών είχε προχωρήσει στην έκδοση των οδηγιών αυτοπροστασίας από καταστροφές σε γραφή Μπράιγ καθώς και τη διεξαγωγή ημερίδων με επίκεντρο την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.