Του Λεωνίδα Δεληγιώργη

 

Συνεχίζονται οι μουρμούρες και οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές κάλπες της 15ης Μαΐου, από τις οποίες προέκυψε ανατροπή του εσωκομματικού σκηνικού και συντριβή της μειοψηφίας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για 72 μέλη της Ομπρέλας από τους συνολικά 300 της νέας Κεντρικής Επιτροπής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς οι προεδρικοί τούς υπολογίζουν πλέον σε 65 άτομα, δηλαδή ποσοστό οριακά 20%.

Οπως εκτιμούν έμπειροι κομματικοί, το μήνυμα της πρόσφατης κάλπης είναι πως στο κόμμα χρειάζεται να προωθηθούν νέα πρόσωπα, τόσο σε ηλικία όσο και σε ιδέες, ενώ είναι εμφανές ότι το εκλογικό σώμα της 15ης Μαΐου έβαλε οριστικά στο περιθώριο την –ούτως ή άλλως μειοψηφική– Ομπρέλα, δηλαδή τα «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Αλλωστε o ίδιος Αλέξης Τσίπρας το είπε προ ημερών, αλλά λίγο πιο κομψά: «Πρέπει να αντιστοιχίσουμε τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που εμπιστεύτηκε το κόμμα από το 2012 και μετά».

Η μεν προεδρική πλειοψηφία βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένη και, από κοινού με τους ΠΑΣΟΚογενείς, ετοιμάζεται να… ανακαταλάβει το «ύψωμα» της Κουμουνδούρου, στο οποίο καίριες θέσεις σε όργανα και πόστα κρατούν ακόμη οι «ομπρελίτες» που πάτωσαν στις πρόσφατες κάλπες.

 

Διαπραγματεύσεις

Από την άλλη πλευρά, η Ομπρέλα τηρεί σιγήν ιχθύος μετά τη συντριβή και τα κορυφαία στελέχη της απέχουν από δηλώσεις και εμφανίσεις σε ΜΜΕ. Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς τα κορυφαία στελέχη της αποδοκιμάστηκαν, ενώ πλέον μπαίνει και ένα ζήτημα ηλικιακής ανανέωσης. Στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας θεωρείται ότι έχουν κλείσει τον πολιτικό κύκλο τους, ενώ άλλοι όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης με το ζόρι κατάφεραν να εκλεγούν σε αξιοπρεπείς θέσεις.

Γκρίνιες υπάρχουν και για τον άτυπο αρχηγό των «53+» Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Παρά το προσωπικό του limit down, ο ίδιος επανεμφανίστηκε χθες στα social media για να επικρίνει τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το εισόδημα των νέων, ωστόσο με παχυλές οικογενειακές επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Black Rock δεν φάνηκε να πείθει πολλούς.

 

Ο ρόλος της Εφης

Δεν αποκλείεται βέβαια η Ομπρέλα να επιχειρήσει να στοιχηθεί πίσω από την –πρώτη σε ψήφους στην Αττική– Εφη Αχτσιόγλου, την οποία πριμοδότησαν στις σταυροδοσίες, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει πριν από τις εκλογές και μια πιθανή νέα ήττα.

Προς το παρόν, όλες οι τάσεις κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν τις αποφάσεις της ηγεσίας για το πώς θα γίνει η ανακατανομή θέσεων και αρμοδιοτήτων σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του για την ώρα, ωστόσο μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κομβικά ζητήματα εν όψει της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

 

Ο Τζανακόπουλος «μοιράζει»

Όλα στον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από την παραμονή ή όχι του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα, καθώς τυχόν μετακίνησή του θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών σε ολόκληρη τη διοικητική δομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται ακόμη και η τελική σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Και αυτό γιατί η ποσόστωση του 20% για νέα μέλη (που έχουν γραφτεί μετά το 2019) έχει προκαλέσει εμπλοκή σε μερικές περιπτώσεις, καθώς επικαλύπτεται από άλλες ποσοστώσεις π.χ. για τις προσχωρήσεις των λεγόμενων συμμάχων και την πριμοδότησή τους κατόπιν πολιτικής συμφωνίας.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν «κοπεί» από την Κεντρική Επιτροπή στελέχη που πήραν αρκετές ψήφους, σε αντίθεση με εκπροσώπους μικρών ομάδων που εκλέγονται με ελάχιστες.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 15 έως 25 άτομα και το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει γκρίνιες και αντιδράσεις. Η ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αυξηθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε μια λογική «να τους βολέψουμε όλους». Αυτό θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου. Πάντως, η κεντρική εφορευτική επιτροπή έχει στείλει ήδη επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και έχει προτείνει ακριβώς αυτό, δηλαδή το νέο όργανο να αποφασίσει την… επέκτασή του για να ικανοποιηθούν οι διαμαρτυρόμενοι.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto