Τον ερχομό μιας νέας οικονομικής ύφεσης προβλέπει ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που προέβλεψε τη φούσκα στην αγορά κατοικιών αλλά και την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις του μάλιστα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες από εκείνες του 2008.

Μιλώντας στο Odd Lots, o Nouriel Roubini, ο οποίος συχνά χαρακτηρίζεται ως “Δρ. Doom” λόγω του ότι έχει συχνά συνδεθεί με αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία -αν και ο ίδιος προτιμά το παρατσούκλι “Δρ. Realist-”, επισημαίνει ότι σε περιόδους ύφεσης είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τη διάρκειά τους αλλά και το είδος της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει, καθώς σε μεγάλο βαθμό η τελευταία εξαρτάται και από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, κατά την άποψή -του και αντίθετα με τις εκτιμήσεις της αγοράς που προεξοφλεί μια ανάκαμψη τύπου V μετά την πάροδο της τρέχουσας κρίσης- η ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά-κορωνοϊό εποχή θα είναι τύπου U.

Όπως εξηγεί, τα επιθετικά μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν ληφθεί κυρίως στις ΗΠΑ, και λιγότερο στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, είναι θετικά και κινούνται στη κατεύθυνση ώστε να διασφαλίσουν ότι η τρέχουσα ύφεση να διαρκέσει δύο τρίμηνα, ήτοι το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους, και στη συνέχεια να υπάρξει ανάπτυξη.

Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί εξωγενείς παράγοντες που τον κάνουν να δίνει πιθανότητες της τάξης του 60% ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει θα είναι τύπου U και μόλις 20% πιθανότητες για ανάπτυξη τύπου V.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει, ξέρουμε ήδη ότι θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, στα τέλη Ιουλίου ή τον Αύγουστο, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα επανεκκινήσει η οικονομία -και όπως σημειώνει υπάρχει η τάση η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας να γίνει σύντομα-, ή αργότερα, ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα, έξαρσης τον χειμώνα. Και παρότι δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά θα είναι τα επόμενα κύματα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει μέχρι τότε εμβόλιο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που υποστηρίζουν την άποψη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι τύπου U, και αυτοί έχουν να κάνουν με την κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν υπό ισχυρές πιέσεις.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης θα επιβραδύνει την όποια ανάπτυξη

Τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης της ανεργίας αλλά και της αβεβαιότητας και του φόβου που επικρατεί σχετικά με τον κορωνοϊό, όπως εξηγεί, θα περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες τους γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της κατανάλωσης.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που είναι υπερμοχλευμένες, προκειμένου να επιβιώσουν θα πρέπει να μειώσουν τα κόστη τους και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, όπως επισημαίνει, προεξοφλούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι τύπου U, παρά τα επιθετικά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Κατά την άποψή του μάλιστα, παράλληλα με τα παραπάνω υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων που θα επέτρεπαν τη διαχείριση της κρίσης και την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξάλλου, σημειώνει ότι τόσο μετά την “Μεγάλη Ύφεση” όσο και μετά την χρηματοπιστωτική κρίση η ανάκαμψη ήταν αργή. Και παρότι το τρέχον οικονομικό σοκ δεν μπορεί να συγκριθεί ευθέως με τα δύο προηγούμενα παραδείγματα, οι οικονομικές επιπτώσεις μέχρι σήμερα λόγω της πανδημίας, με την έκρηξη της ανεργίας και την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνηγορούν στην αργή ανάκαμψη της οικονομίας και μετά την τρέχουσα κρίση.

Επιπλέον, αναμένει ότι θα περάσουμε σε φάση αποπληθωρισμού, ενώ εκτιμά ότι η όλη αυτή κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα οδηγήσει σε αύξηση του προστατευτισμού στο εμπόριο και σε περιορισμό της παγκοσμιοποίησης, γεγονός που τελικά θα επιδεινώσει την κατάσταση των οικονομιών και θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.