Ο Πούτιν «ξήλωσε» σήμερα τον υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της στην Ουκρανία εμφανίζουν δυσκολίες στον τομέα αυτόν.

Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας με τη δικαιολογία της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Θα αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε. Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, που ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβει έτσι χρέη υφυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Μιζίντσεφ ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης στο γενικό επιτελείο στρατού. Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, την περασμένη άνοιξη.

Η αλλαγή αυτή στους κόλπους του γενικού επιτελείου γίνεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων για να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Αυτή η επιστράτευση συνιστά ωστόσο οργανωτική πρόκληση, αφού απαιτεί τη συγκέντρωση εφέδρων από τις τέσσερις γωνιές μιας αχανούς χώρας, τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά τους σε κέντρα εκπαίδευσης και από εκεί στο μέτωπο. Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε όμως στο φως τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός σε θέματα επιμελητείας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι ελλείψεις ήταν μία από τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι στρατιώτες στις αρχές του πολέμου.

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα

Στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας, υπάρχουν ουρές περίπου δέκα χιλιομέτρων όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Rayhan Demytrie. Σύμφωνα με την ίδια, αρκετοί περίμεναν μέχρι και 20 ώρες προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.

Αυξημένη είναι επίσης η κυκλοφορία στα σύνορα της Ρωσίας με την Φινλανδία, με τον αριθμό των Ρώσων που έχουν φτάσει στη χώρα να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Πολωνία: Κλειστά τα σύνορα για τους Ρώσους
Μέλος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν θα προσφέρει άσυλο στους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ομάδα Ρώσων να μπει στην Πολωνία (…), ούτε καν σε αυτούς που ισχυρίζονται πως τράπηκαν σε φυγή για να γλιτώσουν από την επιστράτευση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεχ Βασίκ στην πολωνική δημόσια ραδιοφωνία χθες Παρασκευή.

Επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας, επέμεινε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν για τους Ρώσους. Ο κ. Βασίκ επιχειρηματολόγησε πως δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί άμεσα εάν οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι αντιρρησίες συνείδησης στην πραγματικότητα δουλεύουν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν κάποιος ρώσος ή ρωσίδα υπήκοος μπορεί να αποδείξει ότι κινδυνεύει να υποστεί διωγμό ή βασανιστήρια για πολιτικούς λόγους στη Ρωσία, η πολωνική κυβέρνηση θα εφαρμόζει τους κανόνες για το άσυλο παρέχοντας διεθνή προστασία, συμπλήρωσε ο πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

Γερμανία: Θετικό που οι Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο
Από την πλευρά του, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Όμως το ζήτημα είναι να βρεθεί «βιώσιμη λύση» από κοινού με τα άλλα κράτη της ΕΕ, εκτίμησε.

Πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση κάθε αντιρρησία συνείδησης χωριστά προτού να χορηγηθεί άσυλο, είπε ο κ. Χέμπεστραϊτ, εξηγώντας —όπως και ο πολωνός αξιωματούχος— πως πρέπει να εξακριβώνεται πως τα πρόσωπα στα οποία χορηγείται διεθνής προστασία δεν εργάζονται στην πραγματικότητα για το ρωσικό κράτος.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ειδικού προγράμματος υποδοχής ρώσων αντιρρησιών συνείδησης για ανθρωπιστικούς λόγους ούτε στη Γερμανία, ούτε σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η Γερμανία έχει υποδεχθεί 438 ανθρώπους από τη Ρωσία στο πλαίσιο προγράμματος με σκοπό την προστασία αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και επιστημόνων.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ σημείωσε πως οι διαδικασίες έχουν ήδη τροποποιηθεί από τον Απρίλιο ώστε «ο γενικός κανόνας να ορίζει πως το να είναι κάποιος αντιρρησίας συνείδησης είναι λόγος για να του προσφέρεται προστασία»