Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την χορήγηση αδειών παραγωγής και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, με την τροπολογία αναμένεται αύξηση της παραγωγής των αντισηπτικών, η οποία θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση των ημερών. «Πριν την κρίση, η παραγωγή αντισηπτικών ανήρχετο σε 200.000 τεμάχια ημερησίως, ωστόσο σήμερα η ζήτηση έχει αυξηθεί στα 500.000».

Με την τροπολογία, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι εταιρείες που ήδη έχουν άδεια από τον ΕΟΦ για παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών, θα μπορούν αυτόματα να παίρνουν άδεια παραγωγής αντισηπτικού. Διευκρίνισε ότι η άδεια αυτή θα ισχύει για όσο ισχύει η κρίση, ενώ για να συνεχίσουν οι εταιρείες αυτές να παράγουν αντισηπτικά, θα πρέπει να πάρουν άδεια παραγωγής με την κανονική διαδικασία, που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σήμερα απαιτεί περί τον 1,5 χρόνο.

«Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε στην επόμενη εβδομάδα να φτάσουμε ακόμα και σε 300.000 επιπλέον παραγόμενα προϊόντα, καθώς ήδη, μεγάλες εταιρείες καλλυντικών θα πάρουν “άμεσα, αύριο”, την άδεια παραγωγής αντισηπτικών».

Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο κυρώθηκαν οι ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου». Το νομοσχέδιο υπερψήφισε «επί του συνόλου» η κυβερνητική πλειοψηφία και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του άρθρου 2 (αιτήσεις ασύλου) που υπερψηφίστηκε και από το Κίνημα Αλλαγής.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι οι πρόσφατες πράξεις της Τουρκίας στον Έβρο συνιστούν «υπόδειγμα» παραβίασης των σχέσεων καλής γειτονίας, και γι’ αυτό, η αντίδραση ήταν αυτή που ήταν, και θα συνεχίσει: «Το θαλάσσιο και χερσαίο σύνορο της χώρας θα προστατευτεί με κάθε τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού, τον περασμένο Οκτώβριο, είπε ότι αβίαστα έβγαινε το συμπέρασμα για οργανωμένο και προσχεδιασμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των ελπίδων απελπισμένων ανθρώπων, για να επιτευχθούν γεωστρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας, δι’ εκβιασμού της Ευρώπης.