Στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ολοκληρώνουν το επόμενο διάστημα την εκπαίδευσή τους από τη Microsoft στις ψηφιακές δεξιότητες με προφανή οφέλη την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής του Δημοσίου με την εταιρεία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός διευθυντής της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Η συνεργασία ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιούνιο του 2021 με την εκπαίδευση 500 στελεχών πληροφορικής, ενώ σε πλήρη εφαρμογή από τον Δεκέμβριο έως και τα τέλη Ιουνίου 2022 εκπαιδεύονται άλλοι 3.000 προϊστάμενοι και υπάλληλοι πληροφορικής. Στόχος είναι το 2023 ο αριθμός των εκπαιδευμένων να αυξηθεί κατά 50%.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι ενώ οι επιμορφούμενοι στο Δημόσιο ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό με εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο στον δημόσιο τομέα παρατηρείται απροθυμία για πιστοποίηση των γνώσεων αυτών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο εξετάζεται η παροχή κινήτρων όπως η μοριοδότηση της επιμόρφωσης, ενώ σε βάθος χρόνου πιθανόν να θεωρηθεί η απόκτηση πιστοποίησης δεξιοτήτων ως προαπαιτούμενο για κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων στο Δημόσιο.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν τα στελέχη του Δημοσίου στοχευμένες ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και να λειτουργήσουν τα προγράμματα που υλοποιεί κυρίως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, gov.gr, πλατφόρμες, cloud κλπ.)

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι το ποσοστό των επιτυχόντων στις εξετάσεις πιστοποίησης που ακολουθούν την εκπαίδευση φτάνει μέχρι σήμερα το 77% που είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η Microsoft Ελλάδας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό εκπαιδεύσεων δημοσίων υπαλλήλων και δεύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό πιστοποιήσεων βασικού επιπέδου δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Παρασκευή Δραμαλιώτη το 73% των εκπαιδευομένων είναι άνδρες και μόλις το 27% γυναίκες, γεγονός που αποδόθηκε στα χαμηλά ποσοστά πτυχιούχων πληροφορικής από πλευράς ασθενούς φύλου. Μεγάλη είναι η ψαλίδα και μεταξύ προϊσταμένων (27%) και υπαλλήλων (73%), ενώ το 49% των συμμετεχόντων είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και το 8% διδακτορικού.