Προβληματισμός επικρατεί στην Κομισιόν από την «καθίζηση» των τιμών του ελαιόλαδου σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Τα στατιστικά στοιχεία, που πρόσφατα δημοσιοποίησε, δείχνουν ότι η μέση τιμή του ευρωπαϊκού παρθένου ελαιολάδου, τον Φεβρουάριο, ήταν περίπου 2,9 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως, οι τιμές παραμένουν «παγωμένες» ακόμη και μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο (για την οποία συμφωνεί και η σχετική έκθεση του IOC) και οι μειωμένες παραγωγές στις τρίτες χώρες αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ, οι οποίες όπως επισημαίνει «θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ποσοστό 11% έως και 625 000 τόνους». Η απάντηση για τις χαμηλές τιμές ήρθε από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας (29/4).

Όπως υποστηρίζει ο Ισπανός Υπουργός Luis Planas, η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας του μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου έφτασε στο ρεκόρ των 1.767.700 τόνων.

Ο όγκος των πωλήσεων τον Μάρτιο ξεπέρασε τις 136.000 τόνους, ενώ και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, κατά 50%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα της περασμένης σεζόν.

Στα ελαιοτριβεία της χώρας αυτή την περίοδο υπάρχουν αποθέματα 1.107.400 τόνων ελαιολάδου, αυξημένα, σε ποσοστό 74%, σε σύγκριση με το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εμπορικών περιόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ισπανικό ελαιόλαδο, στα τέλη Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 2,38 ευρώ το κιλό, δηλαδή μειωμένες κατά 24%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών της αγοράς.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν τα θεμέλια για έναν σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ερώτημα είναι με τι στατιστικά δεδομένα θα μπορέσει να στηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός.

Όσον αφορά την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο (2019/2020), η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η τρέχουσα έλλειψη βροχής στις κύριες παραγωγικές περιοχές (της Ιβηρικής χερσονήσου) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

(Πηγή agrotypos.gr)