Για πρώτη φορά οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στα σημεία εισόδου της ΕΕ ανίχνευσαν την παρουσία του μύκητα Guirnadia citricarpa CBS, γνωστού και ως μαύρης κηλίδας, σε επτά φορτία εσπεριδοειδών που προέρχονταν από την Τυνησία. Αυτό, δείχνει ότι το παράσιτο έφτασε στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει η Ένωση Αγροτών Asaja.
 
Πρόκειται για μύκητα, οποίος προκαλεί μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κάνοντας τη φλούδα να φαίνεται διάστικτη και το φρούτο δεν είναι εμπορεύσιμο. Η παρουσία του στη Μεσόγειο αποτελεί τεράστια απειλή για τον κλάδο και σύμφωνα με την Asaja, η ΕΕ έχει αναχαιτίσει δύο φορτία επιμολυσμένα με CBS τον Μάρτιο και πέντε τον Απρίλιο, όλα από την Τυνησία.
 
Ο πρόεδρος της Asaja στην περιοχή της Valencia (Ava-Asaja), της κύριας περιοχής παραγωγής εσπεριδοειδών στην Ισπανία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες, επισημαίνοντας ότι το γεγονός της εγγύτητας της Τυνησίας με την Ισπανία, μια χώρας με αυξημένες εξαγωγές προς την ΕΕ τις τελευταίες σεζόν, συνεπάγεται απειλή μετάδοσης για χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών, όπως είναι η Ισπανία.
 
Όπως τονίζει, νέα παράσιτα εμφανίζονται στη χώρα μας κάθε μέρα, εξαιτίας της χαλάρωσης της πολιτικής φυτοπροστασίας που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η οργάνωση αγροτών La Unio de Llauradors κατήγγειλε ότι το 2018 έχουν αυξηθεί κατά 14% οι παρτίδες εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες με παρουσία παρασίτων οι οποίες αναχαιτίστηκαν από την ΕΕ, νούμερο το οποίο ενισχύει την ανάγκη να επιβληθούν πιο εκτεταμένοι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι σ’ αυτά τα φρούτα πριν εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
 
Η πλειοψηφία τους αφορούσε φορτία προερχόμενα από τη Βραζιλία (27), την Αργεντινή (22), τη Ν. Αφρική (13) και την Κίνα (12). Φέτος, μέχρι και τον Απρίλιο, από τα 37 συνολικά φορτία που εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν εξαιτίας παρουσίας παρασίτων από τρίτες χώρες, τα 19 ήταν κινεζικά.
(Πηγή ypaithros.gr)