Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γερμανών για διακοπές το καλοκαίρι βρίσκεται η χώρα μας, αλλά σημαντικός αριθμός κρατήσεων προς το παρόν δεν υπάρχει, ενώ η Γερμανία από χθες έχει βάλει στο «κόκκινο» όλη την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως περιοχή υψηλού κινδύνου.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο Ε.Ε. δεν φαίνεται ότι υπάρχει κοινή γραμμή για τις συστάσεις στα ταξίδια, και η Ελλάδα «παίζει τα ρέστα της» για συμφωνία επί του πιστοποιητικού εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου το καλοκαίρι να ανοίξει ο ελληνικός τουρισμός και να γεμίσουν τα ταμεία της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γερμανική travel data + analytics, οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη επιλογή των Γερμανών, με την Ισπανία να είναι στη δεύτερη θέση και την Τουρκία στην τρίτη. Επισημαίνεται ότι η Γερμανία είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Μεταξύ των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής (περίπου 25% του προηγούμενου έτους), η Ελλάδα είναι μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών το 2021. Ο όγκος των πωλήσεων υπερβαίνει ακόμη και τον συνολικό όγκο κρατήσεων για την Ισπανία, κάτι που θεωρείται είδηση για τη γερμανική ταξιδιωτική αγορά. Ειδικότερα, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 23,6% των κρατήσεων, ενώ η Ισπανία αντιστοιχεί στο 21,2%.

Όσον αφορά τις περιοχές, πρώτη σε προτιμήσεις έρχεται η Αττάλεια και ακολουθούν η Κρήτη, η Μαγιόρκα, η Κως και η Ρόδος.

Τελευταίες εξελίξεις

Χθες, όμως, η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της με το αυστριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο του Τιρόλο, όπως και με την Τσεχία, επειδή θεωρεί ότι είναι περιοχές με υψηλούς ρυθμούς διάδοσης των νέων επικίνδυνων στελεχών του κορωνοϊού. Αναφορικά με την Ελλάδα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επικαιροποιημένη οδηγία, με την οποία απευθύνει προειδοποίηση να μην πραγματοποιούνται «περιττά, τουριστικά ταξίδια» λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία. Η προειδοποίηση δεν ισχύει πλέον για ταξίδια στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης επέκρινε η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι πρόσφατα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν συμφωνήσει σε κοινές ταξιδιωτικές συστάσεις και αναμένει από όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθούν αυτή τη συμφωνία.

Το πιστοποιητικό

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τις διμερείς συμφωνίες που προετοιμάζει όπως έκανε και πέρυσι, πιέζει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημερώνοντας τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα νέο πακέτο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων, εξετάζοντας και συγκεκριμένα το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού – μια πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος επεσήμανε ότι «όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την ιδέα των πιστοποιητικών».

Ο υπουργός σχολίασε την αρνητική στάση ορισμένων χωρών στην ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού ως εξής: «Μερικές φορές χρειάζονται ορισμένες ηγετικές φωνές. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είδαμε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από κάποιες πλευρές, ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες όλοι έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό τόσο για την τουριστική βιομηχανία όσο και για τους πολίτες».

Σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2021, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του «η έκβαση θα είναι θετική». Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι «η ζήτηση θα αυξάνεται όσο ικανοποιούνται δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού. Σε κάθε χώρα, καθώς προχωρούν τα προγράμματα αυτά, ο πληθυσμός νιώθει πιο ασφαλής και αρχίζει να σκέφτεται τις διακοπές. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η σαφήνεια σχετικά με τους εσωτερικούς περιορισμούς που θα ισχύουν στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα».

Κάλεσμα σε Βρετανούς

Παράλληλα, ο υπουργός απεύθυνε κάλεσμα και στους Βρετανούς τουρίστες, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας. «Ευπρόσδεκτοι θα είναι στην Ελλάδα οι Βρετανοί τουρίστες με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, δίνοντας παράλληλα τις απαραίτητες διευκρινίσεις: «Αν έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να έρθεις. Αν δεν έχεις εμβολιαστεί, αλλά έχεις κάνεις τεστ, μπορείς να έρθεις. Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πάλι θα μπορείς να έρθεις».

Παράλληλα, παρουσίασε το πιστοποιητικό που θα χρησιμοποιείται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ από τον Απρίλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια παρόμοια διευθέτηση μπορεί να γίνει και με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είμαι κατηγορηματικός ότι πέρα από τη διμερή ή πολυμερή συμφωνία -αυτό δεν έχει σημασία- η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τεχνικά ζητήματα μένουν να επιλυθούν, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

«Είναι εφικτή η συνύπαρξη με τον Covid-19»

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη στρατηγική που θα υιοθετηθεί κατά το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ ο τουρισμός ήταν ενεργός, στην Κρήτη πετύχαμε χαμηλότερο δείκτη R κατά 2/3 σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Συνεπώς, αποδείξαμε ότι ο τουρισμός και η νόσος Covid-19 μπορούν να συνυπάρξουν. Στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια την επιδημιολογική κατάσταση ενώ κρατάμε τα σύνορα ανοικτά. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος».

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής