Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων για τον Μητσοτάκη

by MANIFESTO

Δεν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά, όχι τουλάχιστον άμεσα, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτοντας ως προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων μόλις η επιτροπή δώσει πράσινο φως.

Η πορεία του εμβολιασμού αλλά και η πορεία της πανδημίας είναι που θα κρίνουν τι θα ανοίξει. Ειδικά για την εστίαση, όλα δείχνουν πως έρχεται πολύ αργότερα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει πως θα στηριχθεί μέχρι τέλους ο επιχειρηματικός αυτός τομέας.

Προς ώρας τα βλέματα είναι στραμμένα στο λιανεμπόριο με τους ειδικούς να μετρούν τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα των καταστημάτων. Εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά τότε θα ανοίξει άλλος ένας τομέας. «Βήμα -βήμα» όπως ξεκαθαρίσουν από την κυβέρνηση ώστε αν υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα στην επιδημιολογική εικόνα, θα γνωρίζουμε την αιτία, ώστε να διορθωθεί άμεσα. Μεταξύ του ανοίγματος δύο τομέων θα μεσολαβούν περίπου 10 μέρες.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν τίθεται προς το παρόν και θέμα άρσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Αύριο Παρασκευή, στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί τo άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Ως πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θεωρείται η 1η Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα, μετά και την επανέναρξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι λοιμωξιολόγοι φέρονται θειτκή στο άνοιγμα γυμνασίων και Λυκείων. Χθες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είπε πως «την άλλη εβδομάδα θα μπορούσε να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ σε 2-3 εβδομάδες θα μπορούσε να ανοίξει και η εστίαση με αυστηρά μέτρα και σε εξωτερικούς χώρους», ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «αν δεν υπάρξει προσοχή και αυξηθούν τα κρούσματα οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θα τα καταφέρουν γιατί είναι πολλοί πιεσμένοι απ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα”.

Αλλά και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, καθώς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, έκλεισαν μόλις τρία από τα 10.000 τμήματα που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια ενώ εντοπίστηκαν μόλις επτά κρούσματα στα 5.000 τεστ που έγιναν σε εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, στην Ελλάδα, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης, μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 90.000. Παράλληλα προστίθενται 65 κέντρα υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού, ενώ από τον Φεβρουάριο και έως τα μέσα Μαρτίου θα μπουν στη μάχη και 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 συμπολίτες μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα