Με την προσοχή στραμμένη στις προοπτικές της χώρας στη μετά Covid εποχή και σε παραδοσιακές, νέες ή δυνητικές προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας «ξεκλειδώνει» ο Πρωθυπουργός τις εκτός συνόρων κινήσεις του, οι οποίες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά την πανδημική περίοδο ως προς την ευελιξία και τον προγραμματισμό τους.

Το Μαξίμου κοιτάζει ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και, επενδύοντας στο καλό σενάριο σταδιακής αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, άρα στο τέλος των μέχρι σήμερα… ανατροπών, ανεβάζει τη διπλωματική ταχύτητα για καλά οργανωμένα, “σημαντικά ραντεβού για τις ελληνικές διεκδικήσεις σε κρίσιμα ζητήματα (οικονομία, ασφάλεια, άμυνα, ενεργειακά, Προσφυγικό). Εκτός από τον προγραμματισμό επισκέψεων του Μητσοτάκη στα Βαλκάνια και από τη δεδομένη συμμετοχή του σε διεθνή φόρα και συνόδους, το βάρος πέφτει στα επιδιωκόμενα τετ α τετ του με τον Τζο Μπάιντεν, τον Ολαφ Σολτς και τον Μάριο Ντράγκι, στα οποία η ελληνική πλευρά θα ήθελε άμεσο χρονοδιάγραμμα.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ. Εως το Πάσχα στον Λευκό Οίκο. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα εστιάζει στην πραγματοποίηση της θεσμικής επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον έως το Πάσχα. Αρμόδιες πηγές δείχνουν συγκεκριμένα προς εξελίξεις τον Μάρτιο ή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο. Το ραντεβού του Πρωθυπουργού και του αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο έχει συμφωνηθεί έστω και με ανοιχτή ημερομηνία εδώ και δέκα μήνες σε τηλεφώνημα με πρωτοβουλία Μπάιντεν, ενώ ο Μητσοτάκης το έχει προσδιορίσει γενικώς εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Μέσα στο οβάλ γραφείο ο Πρωθυπουργός θέλει κατ’ ιδίαν συζητήσεις για όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εμπέδωση ενός υψηλού στάτους πολύπλευρης συνεργασίας αλλά και ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για αμερικανική αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Νότο και στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ. Νωρίτερα, πάντως, πιθανότατα στις 18 Φεβρουάριου επί γερμανικού εδάφους, ανοίγονται ευκαιρίες για διαβουλεύσεις του Μητσοτάκη με ισχυρούς «παίκτες», ενδεχομένως και με τον καγκελάριο Σολτς. Και αυτό γιατί αναμένεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που πέρυσι έγινε διαδικτυακά αποκλείοντας κάθε δυνατότητα διάδρασης. Η Αθήνα ξεκινά προσπάθειες για να «γεμίσει» ατζέντα διμερών επαφών στο ξενοδοχείο Βayerischer Hof. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον γερμανό καγκελάριο, ο Πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι θα αναπτυχθεί «ειλικρινής δίαυλος», με το βάρος της Αθήνας τόσο στην Τουρκία και τη συμπεριφορά της έναντι Ελλάδας και Κύπρου όσο και στην οικονομία με αιχμή το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και με μεγαλύτερο ερωτηματικό την έκταση των αλλαγών, που θα συμφωνηθούν. Ο Σολτς έχει ανοίξει κύκλο επαφών (Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μαδρίτη) και η δύσκολη συζήτηση για την οικονομία εξελίσσεται, με το Μαξίμου να καταγράφει μηνύματα και θέσεις, συμμάχους και φειδωλούς και να προσδοκά άμεσα «ανοιχτές συζητήσεις» με το Βερολίνο.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΡΩΜΗ. Για την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά όχι μόνο, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται περαιτέρω κοινές προκλήσεις (Προσφυγικό, κλιματική κρίση κ.λπ.), η Αθήνα θέτει τη Ρώμη στην πλευρά των πολύτιμων συμμάχων της. Πλησιάζει η ώρα (την άνοιξη) που στην ιταλική πρωτεύουσα θα αναλάβει καθήκοντα η νυν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ωστόσο δεν διαφαίνεται προς το παρόν μετάβαση του Μητσοτάκη στο Ανάκτορο Κίτζι για τετ α τετ με τον Ντράγκι. Οι δύο ηγέτες είχαν έως τώρα δύο πριβέ συναντήσεις (αρχικά στην Τρίπολη της Λιβύης και έπειτα στην Αθήνα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕUMED), αν και η επικοινωνία τους είναι, σύμφωνα με πηγές, πολύ συχνότερη. Οι διπλωμάτες προφανώς υπολογίζουν το γεγονός ότι η Ιταλία διανύει περίοδο πολιτικών εξελίξεων με ανοιχτή την προοπτική… μεταπήδησης του «σούπερ Μάριο» στη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξεύρεση διαδόχου στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
(ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ)