Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

 

Από δυο χωριά έχουν γίνει στο μικρό χωριό του ΣΥΡΙΖΑ με τους μεν να έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους ως απάντηση στις μηχανορραφίες των δε. Οπου «μεν» τα παλαιά στελέχη του κόμματος και «δε» οι στενοί συνεργάτες του άχαστου Τσίπρα.

Η αγανάκτηση και ο εκνευρισμός είναι διάχυτα στην Κουμουνδούρου, όπου ο πρόεδρος αρνείται να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση και περιορίζεται στην ανέξοδη καταγγελία, χωρίς όμως τα προσδοκώμενα οφέλη. «Τα χρόνια που δεν γνωρίζαμε πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ορθώς καταγγέλλουμε, αλλά ουσιαστική αντιπρόταση θα υποβάλλουμε; Θα πούμε επιτέλους στους πολίτες τι σκοπεύουμε να κάνουμε;» σχολίαζε με εμφανή οργή ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε δε με νόημα: «Τυχαίο είναι πως ο Τσακαλώτος έχει εξαφανιστεί; Και δεν φταίει για αυτό ο έρωτας».

Το κομματικό στέλεχος αναφέρεται επί της ουσίας σε όλους εκείνους που έχουν κάνει πίσω αρνούμενοι να σηκώσουν βάρος που δεν τους αναλογεί. «Οποιος έχει ψυχολογικά ας τα λύσει, αν δεν μπορεί να απομακρυνθεί, να τον βοηθήσουμε, αλλά όχι να μας πάρει όλους στον λαιμό του» πρόσθεσε.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου η συζήτηση έχει επιστρέψει για τα καλά στην ήττα του 2019, τον απολογισμό που ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή για να τον εξαφανίσουν στη συνέχεια στο πίσω μέρος κάποιας ντουλάπας χωρίς καν να συζητηθεί.

 

Ενοχικά σύνδρομα

«Τέσσερα χρόνια μετά δεν έχουμε υπερασπιστεί στο ελάχιστο το έργο μας. Είναι δυνατόν επί σχεδόν πέντε χρόνια να μην κάναμε μισό θετικό; Εστω και από λάθος; Αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει σημαία. Αλλά απολογούμαστε ακολουθώντας την ατζέντα των αντιπάλων μας και δεν επιβάλλουμε τη δική μας. Στον απολογισμό αναφέρονται όλα. Θα έπρεπε να είναι βίβλος για τα στελέχη μας, αλλά κάποιοι βιώνουν τα ενοχικά τους σύνδρομα και δεν προτάσσουν το κοινό καλό» εξηγεί.

Τρεις (ή τέσσερις) μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές –σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε– στον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και αυτοπροβολή αντί για κεντρική πολιτική και πρόγραμμα ενώ και επικοινωνιακά έχουν εγκλωβιστεί στις δήθεν παρακολουθήσεις που δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό δημοσκοπικά. Χαρακτηριστική είναι η αμήχανη στάση των δύο κομματικών ΜΜΕ, της «Αυγής» και του Κόκκινου.

 

Γυρίζουν την πλάτη

Την ίδια ώρα, δοκιμασμένα στην εκλογική μάχη στελέχη κλείνουν οριστικά την πόρτα, αρνούμενα να εκτεθούν ως υποψήφιοι κάνοντας πολλούς να διερωτώνται ποιοι είναι εκείνοι που θα εργαστούν για αυτήν την αναμέτρηση. «Τα ψηφοδέλτια, ποιοι θα τα μοιράσουν;» είναι το ερώτημα που πλανάται στον κόμμα, αλλά απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς.

 

Επικοινωνιακή ήττα

Στο επικοινωνιακό πάλι πεδίο, η μία ήττα διαδέχεται την άλλη καθώς η επιμονή στον εντυπωσιασμό γίνεται εκ του. Τα στοιχεία από μόνα τους ήταν αρκετά για να ακυρώσουν στην πράξη την προσπάθεια που γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα με βιντεάκια κακής εμπνεύσεως. Για παράδειγμα, με μια ακόμα αύξηση μισθών να βρίσκεται προ των πυλών, από την Κουμουνδούρου στοχεύουν στους νέους οι οποίοι φαίνεται να τους έχουν γυρίσει την πλάτη μετά την πενταετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπου η ανεργία εκτοξεύθηκε ενώ οι μισθοί προσγειώθηκαν ανώμαλα στα 500 ευρώ. «Κάποιοι ζουν ακόμα στο 2014 όπου αυτού του τύπου η στρατηγική είχε αποτελέσματα καθώς δεν είχαμε κυβερνητική ιστορία. Σήμερα τι ακριβώς τους λέμε;» διερωτάται ο συνομιλητής μας και φέρνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ολα αυτά τα βίντεο και η στρατηγική των social media έχει αποτύχει παταγωδώς. Ούτε κοινοποιήσεις υπάρχουν ούτε ανταπόκριση των χρήστων. Θεωρούν ότι θα γίνουμε κυβέρνηση χωρίς να βγούμε όλοι στους δρόμους; Χωρίς να μιλήσουμε με τον κόσμο και να σφίξουμε χέρια; Αν όντως αυτό θεωρούν, τότε απλά θα αποτύχουμε και θα ελπίζουμε στην οργή του κόσμου».

Αποτελέσματα δεν προκύπτουν ούτε και από το νέο απόκτημα, τη χρυσή μεταγραφή Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δεν αποκλείεται οσονούπω να μπει σε σύγκριση και με τον χαμηλών τόνων Νάσο Ηλιόπουλο. «Κουβαλά» αξιοπρεπώς τη στρατηγική του κόμματος που άλλοι έχουν χαράξει και εκείνη δεν φαίνεται να υποστηρίζει. Λειτουργεί, με άλλα λόγια, διεκπεραιωτικά χωρίς να μπορεί να μεταφέρει στον μέσο πολίτη το αφήγημα της Κουμουνδούρου.

Εν μέσω όλων αυτών, το κόμμα επιλέγει να εργαλοιοποιήσει τη Δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση του Νίκου Παππά, ο οποίος στράφηκε κατά της γραμματέως Καλογρίτσα «εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ», όπως ο ίδιος διευκρίνισε. Ζητώντας να ανακαλέσει για να την αποσύρει, σύμφωνα τουλάχιστον με την Πόπη Τσαπανίδου.