Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα

by Manifesto

Ένας 53χρονος Αφγανός είναι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Μαλακάσας. Από τις 6 το πρωί της Κυριακής, η δομή τέθηκε σε καραντίνα 14 ημερών, όπως επιβεβαίωσε στο MEGA και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Επιστήμονες του ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν στην ιχνηλάτηση των επαφών του 53χρονου πρόσφυγα.

Έχοντας πυρετό και έντονο βήχα ο 53χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν απευθύνθηκε στους γιατρούς της δομής της Μαλακάσας. Μετά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από κορωνοϊό και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η δομή τέθηκε αμέσως σε καραντίνα 14 ημερών.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας παραμένουν ψύχραιμοι, καθώς φαίνεται ότι ο 53χρονος Αφγανός τις προηγούμενες ημέρες δεν ήρθε σε επαφή με κάποιον από τους κατοίκους. Εντός της δομής, η οικογένειά του τέθηκε σε καραντίνα.

Επόμενο βήμα, η ιχνηλάτηση, εντός του camp, από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα, το camp προσφύγων της Ριτσώνας παραμένει σε καραντίνα, καθώς έχουν ήδη διαπιστωθεί 23 κρούσματα.

Πρόκειται για πρόσφυγες από χώρες της Αφρικής που παραμένουν ασυμπτωματικοί, ενώ οι γιατροί του ΕΟΔΥ δεν προχώρησαν σε περισσότερα τεστ καθώς θεωρείται ότι έχει βρεθεί ο πυρήνας του ιού και περιορίζεται στο συγκεκριμένο οικισμό όπου έμενε η 22χρονη γυναίκα που γέννησε στο Αλεξάνδρα και διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον ιό.

Στα νησιά επικρατεί μεγαλύτερη ανησυχία καθώς τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης με τους χιλιάδες πρόσφυγες είναι λιγότερο ελεγχόμενα από τις δομές της ενδοχώρας. Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για το χειρισμό της κατάστασης.

Μάλιστα, ο Νότης Μηταράκης κατηγορεί τους δημάρχους ότι, ενώ το υπουργείο έχει προτείνει τη μεταφορά των ευπαθών ομάδων σε ξενοδοχεία, εκείνοι αντιπροτείνουν τη χρήση πλωτών ξενοδοχείων.

Πιέζουν για τα νησιά οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ολοένα μεγαλύτερη πίεση δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο. Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά, όπου περίπου 40.000 άνθρωποι παραμένουν σε σκηνές ή παράγκες χωρίς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής, καθιστούν τα ΚΥΤ υγειονομική βόμβα για την εξάπλωση του ιού εν μέσω πανδημίας.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άρση της αναστολής κατάθεσης των αιτημάτων ασύλου, η οποία είχε επιβληθεί για ένα μήνα (Μάρτιο), και επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι η ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκρίνεται ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά.

Το αίτημα της αποσυμφόρησή των νησιών είχε διατυπωθεί από την επίτροπο ήδη πριν από δύο εβδομάδες, σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία απεστάλη σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν στην «Κ» ότι, παρότι επισήμως ζητείται λύση για τις ευάλωτες ομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να αποσυμφορηθούν τα νησιά σε τέτοιο βαθμό, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού με την τήρηση των κανόνων που εφαρμόζονται και στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Μάλιστα, η Ε.Ε. έχει τονίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι από την πλευρά της έχει προσφέρει σχετική βοήθεια προς την Ελλάδα, εφόσον έχει δρομολογήσει τη μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προς άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών πιέσεων για αποσυμφόρηση των νησιών είναι ότι ο ίδιος ο αρχιτέκτονας της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους, λόγω εφαρμογής της οποίας 40.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν στα ελληνικά νησιά, απευθύνει έκκληση για την άμεση εκκένωση των δομών των νησιών. Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle την προηγούμενη Πέμπτη, αποκάλεσε την κατάσταση στα νησιά «ωρολογιακή βόμβα» λόγω της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων. Θεωρώντας δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, επισήμανε ότι «όσοι ήρθαν στην Ελλάδα θα παραμείνουν στην Ελλάδα». Στην ίδια συνέντευξη καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εκκενώσει άμεσα τα ΚΥΤ ζητώντας τη βοήθεια της Ευρώπης. «Ελπίζω ότι σύντομα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα πει: Πρέπει να το λύσουμε, χρειαζόμαστε βοήθεια. Και, φυσικά, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν», καταλήγει.

Την ίδια στιγμή ο Τζανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, εμφανίζεται έτοιμος να συμβάλει για τη δημιουργία επιπλέον δομών στην ενδοχώρα. «Η απειλή του COVID-19 καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά. Ο ΔΟΜ συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες με τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης στην ηπειρωτική χώρα», τονίζει με αφορμή τα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας.

Στη Ριτσώνα

Η περίπτωση του καταυλισμού της Ριτσώνας ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ώστε να ζητηθεί μετ’ επιτάσεως η άμεση αποσυμφόρηση των ΚΥΤ και η λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων στους καταυλισμούς προσφύγων στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, λεχώνα από το Καμερούν, η οποία διέμενε στον καταυλισμό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εμφάνισε υψηλό πυρετό και στη συνέχεια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε 63 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της εντός του καταυλισμού αποκάλυψαν 23 ακόμα κρούσματα χωρίς συμπτώματα.

Τι θα συμβεί εάν εντοπισθεί κρούσμα στη Μόρια; Πώς είναι δυνατόν να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού όταν 20.000 άτομα παραμένουν σε μια δομή που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 2.700;

Επιπλέον πρόβλημα ανακύπτει από το γεγονός ότι όσοι φθάνουν από τα νησιά επιβάλλεται να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει 14 ξεχωριστούς / νέους χώρους σε κάθε νησί για τους αφιχθέντες κάθε μέρα. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ζήτησε μέσω επιστολής τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικοί χώροι. Ωστόσο, η πλειονότητα των δημάρχων αντιπρότεινε να χρησιμοποιηθούν πλωτά μέσα «μακριά» από τα νησιά.

Ηδη την προηγούμενη Τετάρτη έφθασαν στη Λέσβο 39 άτομα τα οποία βρίσκονται σε απομονωμένο χώρο, ωστόσο αυτές τις ημέρες οι αφίξεις είναι ελάχιστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμα και αν έχει περιοριστεί η επιδημία στην Ελλάδα, μέτρα προφύλαξης για όσους θα φθάνουν από Τουρκία είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται…

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα