Κάτω από καταρρακτώδη βροχόπτωση έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Κυριακής (15/11). Ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους. 

Παρά τις ευρείες προετοιμασίες που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίσστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κέννεντυ, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου Προέδρου ξέσπασε καταιγίδα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ αλλά και παρέλαση η οποία ολοηκγρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέλινο.

Κατά την ομιλία του ο Ρ.Τ Ετντογάν αναφέρθηκε στο Βαρώσια λέγοντας ότι το βήμα που έγινε στο Βαρώσια δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα αλλά να διορθώσει τα παλιά προβλήματα.

Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια

Κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία «ως εγγυήτρια χώρα, ούτε εμείς αλλά ούτε και η ΤΔΒΚ θα ανεχτούμε πλέον άλλα διπλωματικά παιχνίδια». Αναφερόμενος στο άνοιγμα στην Αμμόχωστο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «στόχος του βήματος με τα Βαρώσια δεν είναι για να δημιουργήσει νέα θύματα, αλλά για να εξαλείψει την υπάρχουσα κατάσταση της θυματοποίησης» και σημείωσε ότι «μια νέα εποχή, επωφελής για όλους, θα ξεκινήσει στα Βαρώσια».

«Υποστηρίζουμε ότι η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ξανά μία λεκάνη ειρήνης, αλλά οι προσπάθειές μας καλής θέλησης δεν ανταμείφθηκαν», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καμία εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να παράξει ειρήνη και σταθερότητα, αν σε αυτή δεν συμμετέχει με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ», είπε και επανέλαβε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Aνατολική Μεσόγειο».

«Πρωταρχική μας επιλογή είναι να επιλύουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν δίνουμε κανένα χέρι σε κανέναν. Προσπαθούμε απλώς να αποτρέψουμε το ελληνοκυπριακό δίδυμο να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας».«Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να μας φέρει σε ένα κοινό επίπεδο», ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα: «Επιθυμία μας είναι η ΕΕ να μην αφήσει το χέρι μας».