Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Αλτούν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Ο Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η λεκτική υποστήριξη σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ δεν είναι αρκετή και ότι η Άγκυρα περιμένει «πραγματική» βοήθεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι όλα τα «στοιχεία» της συριακής κυβέρνηση αποτελούν στόχους για την Τουρκία και ότι θα πληγούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, που υποστηρίζει την Δαμασκό με αεροπορικά πλήγματα, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στην στο Ιντλίμπ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης.

Εξηγήσεις από τη Μόσχα: «Φταίει η Τουρκία»

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν –Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάστασης στην βορειοδυτική Συρία», το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «ούτε ένας Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκονταν στα παρατηρητήρια όχι μόνο δεν τραυματίσθηκε, αλλά και δεν εκτέθηκε σε κίνδυνο», αναφέρεται εκτενώς στον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή του Ιντλίμπ, παρουσιάζοντας την δική του εκδοχή. «Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν «επεσήμαναν και ένα άλλο γεγονός, το ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ζώνη του Ιντλίμπ δεν έπρεπε να βρίσκονται εκτός των ορίων των παρατηρητηρίων».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «κατόπιν της συμφωνίας και των επίμονων αιτημάτων της ρωσικής πλευράς, είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα παρατηρητήρια των Τούρκων στρατιωτικών στην ζώνη του Ιντλίμπ, στις αρμοδιότητες των οποίων ήταν να ελέγχουν την δραστηριότητα των ανταρτών, να μην τους επιτρέπουν την τρομοκρατική δραστηριότητα και να τους αποτρέπουν από επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στρατιωτικών μονάδων». Ωστόσο, συνέχισε ο Πεσκόφ, «οι Τούρκοι εταίροι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των μαχητών να βρίσκεται εκτός του δικού τους έλεγχου».

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό εύρος της ζώνης ασφαλείας χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς υπερβαίνει κατά πολύ τα πέντε χιλιόμετρα που αναφέρονται στην γνωστή τουρκο-συριακή συμφωνία των Αδάνων και de facto φθάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Κόκκινη κάρτα στον σουλτάνο

Ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν απέρριψε την έκκληση της Τουρκίας για υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη Συρία. «Σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από τους εταίρους του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4 ή του Άρθρου 5. Το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για να διασφαλίσει αναδρομικά τις παρεμβάσεις των συμμάχων του κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου μέσω ενός αεροπορικού πολέμου κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ δεν (μπορεί να) είναι η πολεμική αεροπορία στον πόλεμο του Ρετσέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά των Κούρδων, ιδίως επειδή αυτός ο πόλεμος διεξάγεται από την Τουρκία από κοινού με τους ισλαμιστές διαδόχους της Αλ-Κάιντα», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στις εφημερίδες Δικτύου Συντακτών Γερμανίας “Redaktionsnetzwerks Deutschland”.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να εντυπωσιαστούν από την απειλή του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία εξαρτάται από την Ε.Ε., εξαρτάται από τα κονδύλια της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα. Ή θα σταματήσει η Τουρκία τον πόλεμό της στη Συρία, ή τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα δίνονται πλέον», συνέχισε ο πολιτικός των Πράσινων.

«Με τις ενέργειές του, ο Ερντογάν έβαλε εσκεμμένα σε κίνδυνο την ασφάλεια της Συμμαχίας και της Ευρώπης. Τώρα εκδικείται η σιωπηρή κατανόηση των χωρών του ΝΑΤΟ και του Γενικού Γραμματέα του μετά την επέμβαση στη Συρία. Εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε καταστήσει σαφές από την αρχή στην τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμιά υποστήριξη του -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- πολέμου της, ίσως αν μην είχαμε φτάσει σε αυτήν την κλιμάκωση. Τώρα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Γιούργκεν Τριτίν.