Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.

Λιθουανία: Η απειλή «δεν είναι κάτι καινούριο»

Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε πως η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Το να απειλεί η Ρωσία δεν είναι κάτι καινούριο», είπε η πρωθυπουργός Σιμονιτέ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Ανουσάουσκας δήλωσε εξάλλου στο λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS πως πυρηνικά όπλα έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ πριν από τη σημερινή κρίση.

«Οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς τη σημερινή κατάσταση της ασφάλειας, διατηρούν το όπλο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ … η διεθνής κοινότητα, οι χώρες στην περιοχή, το γνωρίζουν αυτό θαυμάσια … Τα χρησιμοποιούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Ανουσάουσκας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Φινλανδία και Σουηδία το σκέφτονται

Όπως ανακοίνωσε χθες στην Στοκχόλμη η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας,

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Χωρίς να αποκαλύψει την δική της προτίμηση, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ». «Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.

Η συζήτηση για την επιλογή της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στο φινλανδικό κοινοβούλιο σήμερα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού. Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη.