Η Ρωσία επιδιώκει να παγώσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση την άνοιξη, εκτίμησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει κάποιου είδους στοπ σε αυτόν τον πόλεμο, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί, να ανακάμψει και στη συνέχεια να προσπαθήσει να ξεκινήσει μια πιο μεγάλη επίθεση την επόμενη άνοιξη», είπε σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν την «άνευ προηγουμένου» προμήθεια όπλων και υποστήριξη στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες για πιθανή εξάντληση των δυτικών αποθεμάτων. «Η προσθήκη νέων συστημάτων είναι εξίσου σημαντική με τη διασφάλιση ότι τα συστήματα ή τα όπλα που έχουμε ήδη παραδώσει είναι πραγματικά λειτουργικά ή λειτουργούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται σημαντική ποσότητα πυρομαχικών, ανταλλακτικών και συντήρησης», είπε. Η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία έχει σταθεροποιηθεί από τότε που οι δυνάμεις του Κιέβου σημείωσαν ηχηρή επιτυχία στην απελευθέρωση της πόλης Χερσώνα και των γύρω περιοχών στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου τον περασμένο μήνα.

Οι πιο σφοδρές μάχες επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή γύρω από την ανατολική πόλη Bakhmout, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι οι μάχες θα συνεχιστούν με «μειωμένο ρυθμό» τους επόμενους μήνες καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν είχε «περισσότερες πληροφορίες» για υποτιθέμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία, αφού οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι «ούτε επέτρεψαν ούτε ενθάρρυναν» τέτοιες επιθέσεις από το Κίεβο.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πιστεύει επί του παρόντος ότι οι προϋποθέσεις για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης «δεν πληρούνται, επειδή η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι δέσμευσης για διαπραγματεύσεις σεβόμενη την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Πηγή: Le Figaro