Έκκληση στους Ρομά να σταματήσουν τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει μετά τον πυροβολισμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη απηύθυνε ο Πρόεδρος Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σαμπάνης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. «Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τα πνεύματα σε όλη την χώρα», δήλωσε ο κ. Σαμπάνης.

Χαρακτήρισε τραγικό το περιστατικό με τον 16χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο 16χρονος έκανε λάθος που έβαλε 20 ευρώ βενζίνη κι έφυγε, ωστόσο τόνισε ότι τόσο ο βενζινοπώλης όσο και οι αστυνομικοί ήξεραν ότι ήταν ένα παιδί 16 χρονών. Σημείωσε ότι ήξεραν τα στοιχεία του αυτοκινήτου και θα έπρεπε την άλλη ημέρα το πρωί να κινηθούν νομικά, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υποστηρίζει ότι «όλοι οι αστυνομικοί είναι κακοί».

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Ρομά να σταματήσουν τα επεισόδια, υπογράμμισε ο κ. Σαμπάνης, τονίζοντας ότι πρέπει να ηρεμήσουμε όλοι και η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της για το περιστατικό με τον 16χρονο. «Η δικαιοσύνη ας κρίνει αυτή την φορά σωστά», είπε.

Τέλος αποκάλυψε ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ρομά Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Συμεωνίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε ότι δύο μέρες αναλύουμε τα περιστατικό ο καθένας από την δική του πλευρά. «Το περιστατικό έχει πάρει τον δρόμος τη δικαιοσύνης» ανάφερε σημειώνοντας ότι το περιστατικό έχει στεναχωρήσει όλη την Αστυνομία.

Σχετικά με τα επεισόδια τόνισε ότι ζημιώνονται οι πολίτες από τις ζημιές που προκαλούνται και αποκάλυψε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον κ. Σαμπάνη, ώστε να βγούμε μαζί στην εκπομπή προκειμένουν να κάνουν έκκληση για να πρυτανεύσει η λογική. «Ευχαριστώ τον κ. Σαμπάνη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα» είπε.

 

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ, από την πλευρά του τόνισε ότι η διαδικασία έχει πάρει τον δρόμο της και πλέον περιμένουμε το πόρισμα, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι περιστατικά σε μια καταδίωξη τα ξέρουν αυτοί που συμμετέχουν. Ακόμα χαρακτήρισε χυδαία αυτά που ακούγονται ότι «η Αστυνομία σκοτώνει για 20 ευρώ» και ειδικά από την αντιπολίτευση.

Αντίστοιχη έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά την προχθεσινή εφημερία, απηύθυναν διευθυντές δύο Κλινικών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, στη ΜΕΘ του οποίου νοσηλεύεται ο 16χρονος.

Ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, επικαλούμενος την ιδιαίτερη σχέση του με τον πληθυσμό των Ρομά, απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια. «Με τον πληθυσμό των Ρομά έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Χειρουργώ εδώ και 40 χρόνια σε αυτό το Νοσοκομείο. Έχω χειρουργήσει πάρα πολλά παιδάκια με όγκους, με φλεγμονές, δύσκολα περιστατικά, κι έχω μία άριστη σχέση μαζί τους. Σε αυτούς που με ακούνε αυτή τη στιγμή και μου στέλνουν τα ευχαριστήριά τους, κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική. Ναι μεν καταλαβαίνουμε τον πόνο τους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα παιδί το οποίο χαροπαλεύει, αλλά οι αντιδράσεις να είναι στο πλαίσιο της κοσμιότητας, να μην ξεφεύγουν. Το Νοσοκομείο μας είναι ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, περιθάλπει νεφροπαθείς, περιθάλπει μεταμοσχευμένους, είναι ένα κέντρο Covid. Επομένως δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε. Ναι μεν κατανόηση, αλλά από την άλλη πλευρά ζητούμε κόσμια αντίδραση. Καταλαβαίνουμε και τον πόνο, όλα τα καταλαβαίνουμε», σημείωσε ο κ. Τσικόπουλος.

Ο διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Δημήτρης Ζαφειρίου ανέφερε ότι πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου συνέβησαν θλιβερά γεγονότα όπως θα χθεσινά, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου. «Στην Παιδιατρική, οι μικροί ασθενείς φοβήθηκαν πάρα πολύ με τους κρότους και τις φασαρίες. Είχαμε επεισόδια μέσα στην Κλινική, οι γονείς δεν μπορούσαν να έρθουν να επισκεφτούν τα παιδιά, το Νοσοκομείο στην εφημερία του δεν μπορούσε να δεχτεί ασθενείς, οι οποίοι είχαν ανάγκη περίθαλψης, γιατί φοβόντουσαν με όλα αυτά που γίνονταν», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται σε άλλο χώρο και όχι εκτός και μέσα ενδεχομένως σε ένα δημόσιο νοσοκομείο».

Σημείωσε ακόμη ότι πληροφορήθηκε πως στη διάρκεια της νύχτας προχθές παρέμεναν κάποιοι μέσα στο Νοσοκομείο και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι αυτό εγκυμονεί φόβους σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στους γιατρούς, που πρέπει να μετακινήσουν αίματα, να δώσουν εξετάσεις, να φροντίσουν ανθρώπους που είναι από την Εντατική μέχρι τις Παθολογικές Παιδιατρικές Κλινικές. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια τεράστια δυσλειτουργία, αλλά το βασικό είναι ότι βάζει σε επικινδυνότητα τους ίδιους τους ασθενείς, καταργεί την έννοια του νοσοκομείου, έτσι όπως το ξέρουμε. Δεν μπορεί να πάει κάποιος να νοσηλευτεί. Εχθές, αν ήσουν άρρωστος δεν μπορούσες να πας στο Νοσοκομείο με αυτά όλα που άκουγες και αν τυχόν δεν τα είχες ακούσει, ερχόμενος κοντά θα σηκωνόσουν και θα έκανες αμέσως αναστροφή, και αυτό είναι θλιβερό πραγματικά».