Μανιαδάκης: Τα “στοιχεία” του FBI ήταν οι καταθέσεις των “ντόπιων” μαρτύρων: Φωτιά και λάβρα για Τουλουπάκη και κουκουλοφόρους μάρτυρες

123

Κρίσιμες λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στις «γιάφκες» της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατά την εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων συνέχισε να δίνει ο Νίκος Μανιαδάκης κατά την δεύτερη ημέρα εξέτασής του από τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως «έρευνα στην Αμερική δεν υπήρχε. Η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα, τους πήγαν από την Ελλάδα τους μάρτυρες στην Αμερική και ότι έχουν οι Αμερικάνοι είναι μόνο οι καταθέσεις των ίδιων μαρτύρων που έχει η Ελλάδα, άντε και ενός τρίτου. Κανένα στοιχείο δεν έχουν οι Αμερικανοί δικό τους. Ό,τι μου έδειξαν στο FBI ήταν μόνο οι καταθέσεις των Ελλήνων μαρτύρων, τίποτα άλλο».

Παράλληλα,  σε ερώτημα του Θάνου Πλεύρη αν όσα καταθέτει σε βάρος της κας Μαραγγέλη, του κ. Δεστεμπασίδη και της κας Τουλουπάκη, είναι έτοιμος να τα πει και αν βρεθεί κατ’ αντιπαράσταση μαζί τους, η απάντηση του κ. Μανιαδάκη ήταν κατηγορηματική: «Φυσικά. Ό,τι λέω είναι αλήθεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι οι ανακρίσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς γίνονταν σε διαμέρισμα επι της οδού Αλεξανδρουπόλεως 24-26, πλησίον της Μιχαλακοπούλου. «Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν “μη φοβάσαι! Θα εκλεγεί πάλι το κυβερνών κόμμα”».

Οι αναφορές του μάρτυρα προκάλεσαν ένταση μεταξύ των μελών της Προανακριτικής, με αποτέλεσμα ο κ. Θάνος Πλεύρης να σχολιάσει: «Μας θυμίζει αυτά που έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα βάλουν δύο αντιπάλους στην φυλακή και θα κερδίσουν τις εκλογές».

Επίσης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος συνηγόρησε, λέγοντας: «Που ξέρεις; Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις».

Πάντως, συνεχίζοντας ο κ. Μανιαδάκης τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που τον πίεζαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είπε: «Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: “Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Αδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του”». Σε άλλο σημείο είπε πως «οι εισαγγελείς μου επαναλάμβαναν: “πρέπει να είσαι με το μέρος μας”». Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει και για πρόσφατη αναφορά των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν τους μετέφερα απειλές εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα».

Επίσης, δίνοντας διευκρινίσεις για το πως μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί έρευνες, είπε: «Ο Ντζούρας μου κανόνισε την συνάντηση με πράκτορες του FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατ’ αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη, Τουλουπάκη και Μαραγγέλη».

Σε άλλο σημείο διημείφθη, σύμφωνα με το protothema.gr ο εξής διάλογος:
Θάνος Πλεύρης: Είπατε οτι σας επισκέφτηκε ο δικηγορος κ. Σαράκης και σας πρότεινε να μπείτε στο πρόγραμμα προστατευομένων μαρτύρων. Σας είπε οτι θα έχετε και οικονομικό όφελος από αυτό;

Ν.Μανιαδακης: Σαφώς.

Θ.Πλεύρης: Λέτε οτι πριν μπείτε στο καθεστώς συναντήσατε τους εισαγγελείς Διαφθοράς αρκετές φορές.

Ν.Μανιαδακης: Ναι, συναντηθήκαμε τέσσερις-πέντε φορές, ας το πω άτυπες.

Θ.Πλευρης: Σας είπαν ποτέ οι εισαγγελείς πριν μπείτε στο πρόγραμμα οτι είστε καταγγελόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι ποτέ

Θ. Πλεύρης: Απο τις 8 Νοεμβρίου 2017 όμως η μάρτυρας Κελέση σας ειχε καταγγείλει. Η κυρία Τουλουπάκη δεν σας είπε τίποτε για την κατάθεση σε βάρος σας πριν γίνεται προστατευόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Ποτέ δεν μου το είπε η κυρία Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Εκτός απο την κυρία Τουλουπάκη είχατε πει σε κάποιον άλλο ότι αυτά που είπε η Κελ;eση για σας ήταν ψεύδη;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι. Μόνο στην κ.Τουλουπακη

Θ. Πλεύρης: Ήρθε όμως η Κελέση και πίρε πίσω την κατάθεση της εναντίον σας.

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Εγώ μόνο στην κ.Τουλουπακη είχα μιλήσει.

Θ. Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ.Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε οτι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πάνε φυλακή;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι αυτό μου είπαν.

Θ. Πλεύρης.: Επεκταθείτε κ. μάρτυς.

Ν. Μανιαδάκης: Τόσο στις συναντήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Ή να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ.Γεωργιαδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία, γι’ αυτο και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω και εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, οτι δηλαδή ήταν παράνομες.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει ότι σας είπε η κ.Τουλουπακη να μην φοβάσαι τους πολιτικούς οτι δεν θα επανεκλεγούν και ότι θα πάνε φυλακή. Έτσι δεν είναι;

Ν. Μανιαδάκης: Μάλιστα. Αυτή η φράση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονόματα μας. Η Εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει οτι «έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλεγούν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές». Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς.

Θ. Πλεύρης.: Αφού λοιπόν εσείς λέγατε ότι δεν έχετε στοιχεία η Εισαγγελέας επέμενε να δώσετε;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Μου έλεγαν ότι έχουμε στοιχεία εμείς πολλά. Δώσε κι εσύ. Ακόμη και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του κ. Γεωργιάδη μου έλεγαν οι Εισαγγελείς ότι έχουν στοιχεία.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει ότι οι άλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι η κα Μαραγγέλη και ο κ. Δεστεμπασίδης. Αν σας φέρουμε εδώ κατ αντιπαράσταση αυτούς τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;

Ν. Μανιαδάκης.: Βεβαίως και θα πω τα ίδια. Αυτοί ήταν. Σας είπα χθες ότι τους είδα.

Θ. Πλεύρης.: Τι σας ρώτησαν στην Αμερική που καταθέσατε;

Ν. Μανιαδάκης: Ό,τι και όσα μου είπαν στην Αμερική στο Νιού Τζέρσει εναντίον του κ.Λοβέρδου που φυσικά εγώ τα αρνήθηκα γιατί ήταν ψέματα τα ίδια ακριβώς κατέθεσε στην Ελλάδα δυο μήνες μετά τα κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Συνεργάστηκα και με Ολγα Γεροβασίλη

Πέραν αυτών, ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχα συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή και η κυρία Γεροβασίλη μου είχε ζητήσει να μιλώ με την τρόικα για το clawback, αλλά και με τον Καρόνε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους παρείχα πληροφορίες».

Θ. Πλεύρης: Άρα ακόμη και όταν γινόταν η «μεγάλη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία με σας τα στελέχη του συνομιλούσαν και σας θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή;

Ν. Μανιαδάκης: Μάλιστα.

Ν. Μανιαδάκης: Μόνος μου έγραφα τις καταθέσεις

Θ. Πλεύρης.: Έχετε δει οτι υπάρχουν διάφορες στη γραμματοσειρά των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων; Υπάρχει περίπτωση ποτέ να φέρατε κατάθεσή σας έτοιμη σε στικάκι;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι βέβαιος. Μια φορά την πήγα έτοιμη σε στικάκι. Την είχα γράψει μόνος μου βρε παιδί μου.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr