Πρεμιέρα πλειστηριασμών: Περίπου 7.000 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλος του χρόνου

78

Πρεμιέρα σήμερα στους πλειστηριασμούς, μετά την άρση της αναστολής τους με προγραμματισμένους πάνω από 300.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί είναι προγραμματισμένοι και μαζί με περίπου 7.000 ακόμα ως το τέλος του χρόνου συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το κοινωνικό σύνολο. Ο αριθμός θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος (με συγκρατημένες εκτιμήσεις να μιλούν για σχεδόν 80.000) αλλά πολλοί έχουν ματαιωθεί λόγω κορωνοϊού και αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν τους επόμενους μήνες.

 Σουζάνα Κλημεντίδη: «Να ανασταλούν για τις ευάλωτες ομάδες»

Η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη

Όπως αναφέρει η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη:

«ο μεγάλος προβληματισμός έγκειται στην ΜΗ αναστολή  πλειστηριασμων της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά οφειλετών, με την πλειοψηφία αυτών να έχει πληγεί βαρύτατα απο τον κορωνοιο, εν μέσω της πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας.

Ειδικότερα μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε και θα ξεκινήσει η ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την αγορά της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη απο έναν ιδιωτικό φορέα και θα εξασφαλίζει την παραμονή του στην κατοικία του για 12 έτη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την απώλεια της πρώτης κατοικίας για οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας , οι οποίοι και θα κληθούν να εγκαταλείψουν την εστία τους.

Δεν θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να διασφαλίσουν έστω τη διαμονή τους αλλά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επώδυνες συνέπειες της έξωσης. 

Είναι αδήριτη ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των πλειστηριασμών για τις ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες και κυρίως για τους πληγέντες απο την πανδημία !»

 O κ. Σταϊκούρας

Ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον Ant1 έκανε λόγο για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό πρόσωπο και για δεύτερη ευκαιρία, που θα έχει ο πολίτης για τη ρύθμιση των οφειλών του. Συγκεκριμένα, για τους πλειστηριασμούς τόνισε ότι γίνονται και θα γίνονται.

“Εμείς όμως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες για να μην γίνονται πλειστηριασμοί” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και έκανε γνωστό ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει, παρά τη ρύθμιση των χρεών του, το ακίνητο θα μεταβιβάζεται για 12 χρόνια στο νέο φορέα και σε αυτό θα διαμένει ο ιδιοκτήτης, πληρώνοντας ενοίκιο που θα επιδοτείται. Εξήγησε δε ότι με τη δημιουργία του ιδιωτικού αυτού φορέα, όταν ο ιδιοκτήτης φθάνει στην πτώχευση, θα μπορεί αντί να χάσει το σπίτι, να πληρώνει ενοίκιο που θα επιδοτείται, και μέσα στη 12ετία να μπορεί να το πάρει πίσω.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με το πρόγραμμα “γέφυρα” διασφαλίζεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.

“Βοηθάμε τον πολίτη και προληπτικά και κατασταλτικά” σημείωσε. Για όσα νοικοκυριά μπορούν να πληρώσουν κάτι από τα χρέη τους, θα παγώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, θα ρυθμίζεται ευνοϊκά η οφειλή και το δημόσιο θα επιδοτεί τις νέες δόσεις.

Πηγή: dikastiko.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr