Την 28η Νοεμβρίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε την γηραιά ήπειρο σε κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα για τον περιορισμό της απειλής, προτού να είναι αργά. Το μήνυμα του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ξεκάθαρο ως προς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και κατά συνέπεια η χώρα μας. 

Του Βασίλη Φεύγα*

Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβη σε ένα τόσο ξεκάθαρο, αλλά ταυτόχρονα αγωνιώδες κάλεσμα; Ασφαλώς δεν τρελάθηκαν τα μέλη του! Η εξήγηση είναι εξίσου ξεκάθαρη. Βρισκόμαστε μπροστά σε κλιματική κατάρρευση. Το οικοσύστημα του πλανήτη μας απειλείται με κατάρρευση εξαιτίας της υπερθέρμανσης. Η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι πρέπει να κρατήσουμε την αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας, κοντά στο 1,5ο C και να μην ξεπεράσουμε τους 2Ο C. Σήμερα η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας βρίσκεται στο 1,1ο C. Οι έρευνες δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε σε αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας άνω των 4ο C στο τέλος του αιώνα.

Υπάρχει ένα ερώτημα. Επηρεάζουν την Ελλάδα όλα τα παραπάνω στοιχεία. Οι επιστημονικές εκθέσεις λένε πως ναι! Αν η θερμοκρασία αυξηθεί στους 1,5ο C στην περιοχή της Μεσογείου, οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%. Στο σενάριο όπου η θερμοκρασία αυξηθεί στους 2Ο C οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%. Οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10% και κατά 21% αντίστοιχα. Οι ακραίοι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 173% και 478% αντίστοιχα. Πραγματικά δυσοίωνες προβλέψεις!

Και η Ελλάδα τι κάνει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή; 

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πως ο ρυπογόνος λιγνίτης θα αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα έως το 2028. Δε χωρά αμφιβολία ότι αποτελεί μια γενναία απόφαση την οποία δεν είχε τολμήσει να λάβει κανένας άλλος Πρωθυπουργός στο παρελθόν! Ταυτόχρονα δίνουμε -και θα κερδίσουμε- την μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε πόροι από το ταμείο δίκαιης μετάβασης να κατευθυνθούν σε εκείνες τις ελληνικές Περιφέρειες που θα χρειαστούν τη μεγαλύτερη στήριξη, καθώς η απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα είναι πιο γρήγορη από αυτό που ίσως κάποιοι ανέμεναν.

Την ίδια ώρα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο  το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα υιοθετώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Προβλέπει επενδύσεις 43,8 δισεκατομμύρια Ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία που μόνο από την υλοποίηση των πολιτικών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Το εισόδημα των εργαζομένων που σχετίζονται με τους κλάδους αυτούς υπολογίζεται ότι μπορεί να εμφανίσει δυνητική αύξηση 8,2 δισ. ευρώ και η εγχώρια προστιθέμενη αξία στους δύο αυτούς κλάδους να ενισχυθεί κατά 20,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επεκτείνει τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ιδίως μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενισχύοντας την ανακύκλωση από το 18% στο 30% και θέτει σε εφαρμογή τον καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα σε όλη τη χώρα σε βάθος τετραετίας

Εκπονείται το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης και διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Ο στόχος είναι η διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά των επιβατικών να φτάσει στο 10% περίπου μέχρι το 2030. Επίσης, δίνεται έμφαση στην βιώσιμη αστική κινητικότητα με δράσεις όπως η ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων στα αστικά κέντρα.

Η χώρα μας εφαρμόζει την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης τον Ιούνιο του 2020, ένα χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να πρωτοστατήσει για την επιτυχία του προγράμματος και να πείσει τους Έλληνες καταναλωτές να στραφούν προς βιώσιμα εναλλακτικά προϊόντα. Αλλά είναι μια ευκαιρία και για τις ελληνικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν προϊόντα που θα ζητούν οι καταναλωτές για τις επόμενες δεκαετίες, και αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως.

Η Ελλάδα με τις πολιτικές της κυβέρνησης για το περιβάλλον είναι έτοιμη να μπει στον χάρτη των κρατών που βάζουν υψηλά στην ατζέντα τους την προστασία ενός σημαντικού κεφαλαίου για την πατρίδα μας. Άλλωστε το φυσικό μας περιβάλλον και ο πολιτισμός αποτελούν τους σημαντικότερους πυλώνες του εθνικού μας brand!


*Ο Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Γενικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ