Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τη χρήση του νέου πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Η Ουκρανία καταδίκασε τη δοκιμή του όπλου στο έδαφός της, χαρακτηρίζοντάς την ως «διεθνές έγκλημα».

Δηλώσεις Πούτιν για τον νέο πύραυλο

Σε αμυντικό συνέδριο, ο Πούτιν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διαθέτει μόνο λίγους από αυτούς τους πυραύλους, δηλώνοντας ότι ο στρατός έχει αρκετούς για συνεχιζόμενες δοκιμές σε «συνθήκες μάχης» και ότι θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανέφερε: «Οι δοκιμές [του πυραυλικού συστήματος] πέρασαν με επιτυχία και σας συγχαίρω όλους γι' αυτό. Όπως έχει ήδη ειπωθεί, θα συνεχίσουμε αυτές τις δοκιμές, μεταξύ άλλων και σε συνθήκες μάχης, ανάλογα με την κατάσταση και τη φύση των απειλών που τίθενται για την ασφάλεια της Ρωσίας, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε αρκετούς τέτοιους πυραύλους, τέτοια συστήματα έτοιμα για χρήση, σε απόθεμα».

Οι δυνατότητες του νέου πυραύλου

Ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, Σεργκέι Καρακάγιεφ, δήλωσε ότι οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε όλη την Ευρώπη, διαφοροποιούμενοι από άλλους τύπους όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς. Η Ρωσία εκτόξευσε τον πειραματικό πύραυλο, τον οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως τροποποιημένο σχέδιο που βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh μεγαλύτερου βεληνεκούς της Ρωσίας, εναντίον ενός εργοστασίου πυραύλων στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. Τόσο ο Πούτιν όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο πύραυλος είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

Σφοδρές αντιδράσεις από την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη χρήση του πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία ως «διεθνές έγκλημα» και απηύθυνε έκκληση σε χώρες σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν την τελευταία κλιμάκωση της Ρωσίας. Σε ομιλία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας του να διεξάγει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για να εξασφαλίσει νέα συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να «προστατεύσουν ζωές από τους νέους κινδύνους» των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη σε επίπεδο πρέσβεων, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, για να διαβουλευθούν για τη χρήση αυτού του νέου ρωσικού όπλου.