Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετονόμασε τις διερευνητικές επαφές και τις αποκάλεσε «επαφές διαβουλεύσεων», διορθώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους που του έκαναν ρωτήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει την προσπάθεια της Αγκυρας να αναβαθμίσει τις επαφές για να πλησιάσουν σε επίπεδο ένα βήμα πριν από τη διαπραγμάτευση. Επίσης λέγεται πως ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να αλλάξει η ονομασία για να φανεί ότι γίνεται μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς σε 60 γύρους διερευνητικών επαφών δεν είχαν καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Είναι εμφανής πια η προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ένα άλλο πρόσωπο και να μεταφέρει την ευθύνη στην Ελλάδα διεκδικώντας για λογαριασμό της οφέλη από την ΕΕ.

«Οι αξιωματούχοι μας που συμμετείχαν στις επαφές διαβουλεύσεων, με την παλιά τους ονομασία στις διερευνητικές επαφές, μας ενημέρωσαν πως έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Είχαν γίνει 60 κύκλοι επαφών και τώρα έριξαν μια ματιά στα θέματα που είχαν συζητηθεί. Οτιδήποτε είχε συζητηθεί», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του Σάιμον Κόβενεϊ στην Αγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως «θέλουμε τις διαβουλεύσεις για τα θέματα των διαφορών. Εστω για να μειωθεί η ένταση αυτή την περίοδο και ίσως να βοηθήσουν μελλοντικά για να βρεθούν μόνιμες λύσεις στα ζητήματα αυτά».

Ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε τον κ. Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη σε συναντήσεις και για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα. «Εμείς πάντα είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τον κ. Δένδια. Οπως και ο πρόεδρός μας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Αρκεί αμοιβαία να κάνουμε θετικά βήματα. Βέβαια η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προβοκάτσιες».

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της 8ης Διάσκεψης Τουρκίας – Ολλανδίας (Βίτενμπεργκ), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή του Ολλανδού ομολόγου του Στεφ Μπλοκ, ο κ. Τσαβούσογλου παραδέχθηκε πως η Τουρκία κάνει βήματα προσέγγισης, όπως με την Ελλάδα και με τη Γαλλία, όμως ζήτησε και ανταλλάγματα από την Ε.Ε.

«Αμφότερες οι πλευρές έχουν τις προσδοκίες τους. Θέλουμε την επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ηε Μαρτίου και της Τελωνειακής Ενωσης. Αναμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση. Ξεκινήσαμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα. Βρισκόμαστε επίσης σε συνομιλίες με τη Γαλλία σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεών μας. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη χώρα. Εχουμε επίσης υποβάλει προτάσεις για διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο και για διάσκεψη επί της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή