Επίδειξη ισχύος έκανε η Τουρκία κατά την πρόσφατη εκλογή του νέου προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον υποψήφιό της Βολκάν Μποζκίρ να είναι ο μόνος υποψήφιος και μάλιστα να εκλέγεται με ελάχιστες διαρροές.

Μολονότι η ψηφοφορία ήταν μυστική, εύκολα συμπεραίνεται πως ο Τούρκος υποψήφιος είχε την στήριξη και των ευρωπαϊκών χωρών: από τα 192 μέλη, 11 δεν ψήφισαν και τρία ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου του για επιβολή της Τουρκίας ως ρυθμίστριας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως είπε είναι συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να καλύψει ένα κενό που έχει δημιουργηθεί, ώστε να της αποδοθεί ηγεμονικός ρόλος στην περιοχή ενώ σημείωσε πως παρότι πρόκειται για χρόνια συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση σε τόσα πολλά μέτωπα.

Η εκλογή Μποζκίρ «σε συμβολικό επίπεδο είναι ιδιαιτέρως σημαντική» εξηγεί μιλώντας στο tomanifesto.gr o Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών Σωτήρης Ρούσσος.

«Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στην δομή του οργανισμού. Σε συμβολικό επίπεδο δείχνει την απήχηση μιας χώρας, την αποδοχή της από την διεθνή κοινότητα» σημειώνει ο κ. Ρούσσος εξηγώντας την σημασία της εκλογής του. Αναφερόμενος στις αρμοδιότητές του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μας λέει πως έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την ατζέντα των συζητήσεων κάτι που κάνει δυσκολότερο για την Ελλάδα να εισάγει θέματα. «Βέβαια η Γενική Συνέλευση δεν είναι αποφασιστικό όργανο. Σπανίως έχει πάρει αποφάσεις εκτελεστέες» διευκρινίζει ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως με την εκλογή του αφενός μπορεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της Τουρκίας και αφετέρου να βάλει εμπόδια σε ελληνικές παρεμβάσεις.

Χαρακτηρίζει την εκλογή αναμενόμενη καθώς η Τουρκία «είτε το θέλουμε είτε όχι, θεωρείται από πάρα πολλές χώρες ένα σημαντικό κράτος στην περιφέρειά του, έχει μια ιδιαίτερη απήχηση σε μουσουλμανικά ακροατήρια». «Με προβληματίζει το γεγονός πως αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχουν μόνο εννέα κράτη, ούτε το 1/3 της ΕΕ αν δεχθούμε ότι όλες ήταν κράτη μέλη, που αντιτάχθηκαν στην εκλογή του» συνεχίζει ο Σωτήρης Ρούσσος.

Ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να παρέμβει στο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης εκείνο όμως που προβληματίζει είναι πως αποδέχονται και οι μεγάλες δυνάμεις και οι συντριπτική πλειοψηφία των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο πως η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη. «Και αυτός είναι ο βασικός σκοπός της Τουρκίας. Να σφυρηλατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο την αντίληψη ότι είναι ο περιφερειακός ηγεμόνας και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την δική τους σύμφωνη γνώμη».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη