Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Η σημασία της μάσκας

10

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμοωξιολόγων για τα ειδικά μέτρα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό στα σχολεία, τα οποία, όπως έκανε σαφές χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα», απαντώντας έτσι σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, μελετώνται διάφορα σενάρια, με την εξέλιξη της πανδημίας να κρίνει σε κάθε περίπτωση ποιο θα επικρατήσει. Στο τραπέζι είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η εκ περιτροπής διδασκαλία και η λειτουργία των σχολεία με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού ωραρίου ώστε να τηρείται και η εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας ως βασικό εργαλείο δημόσιας υγείας. Τόνισε ότι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ποσοστό «80 – 90% του πληθυσμού μπορεί να έχει περίπου ισάξια αποτελέσματα με αυτά που έχει ένα lockdown».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η τάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται και την κοινωνικοποίηση που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχική τους υγεία, αλλά και η εκπαίδευση, η δια ζώσης επικοινωνία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, είναι πολύ σημαντική.

Υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας. Τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, αφού εξεταστούν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στη χώρα μας τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε, στην ΕΡΤ, συγκεντρώνονται και τα επιστημονικά δεδομένα για το κατά πόσο τα παιδιά, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, συμβάλλουν στη μετάδοση της επιδημίας στο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν λίγο διαφορετικές απόψεις.

«Φαίνεται, λιγότερο από τη γρίπη, να μπορούν να μεταφέρουν τον ιό κυρίως τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και λιγότερο τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, αν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι και στα μικρότερα παιδιά υπάρχει ιικό φορτίο», σημείωσε.

Επισήμανε ότι όπως έχουν δείξει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την επιδημία φαίνεται να οδηγούν πια οι νέες ηλικίες, κυρίως 20 – 30 ετών, που συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι λοιμώξεις αυτές σε νέους μπορεί να είναι αρκετά ήπιες, αν και μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιπλοκές ή να αφήνουν χρόνια προβλήματα.

Όπλο η μάσκα

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του παν. Πατρών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό σημείωσε, μιλώντας χθες στο MEGA σε σχέση με τα σχολεία, ότι θα υπάρξουν λύσεις. “Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δυνατότητα κάλυψης του χώρου στις τάξεις. Να αναπτυχθούν περισσότερες αίθουσες. Υπάρχει και το όπλο που λέγεται μάσκα. Πάνω από 10-11 χρονών τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα μέτρα που πρέπει”, τόνισε.

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σήμερα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 10 ετών.

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr