Απίστευτο κι όμως αληθινό. Σε κάθε περίπτωση πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά απολύτως συμβατό με τη νοοτροπία και τις σύγχρονες αντιλήψεις με τις οποίες έχει στόχο να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η περίπτωση στην οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια είναι η δικαίωση στην πράξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος αντί να ακολουθήσει τη γνωστή συνταγή που συνοδεύει το σχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, αντί δηλαδή να στελεχώσει τα υπουργεία με πολιτευτές, πήρε το ρίσκο να επιλέξει νέους τεχνοκράτες με πολιτικά χαρακτηριστικά και αντανακλαστικά.

Τις προάλλες ένας συμπολίτης μας, ο Αρίστος Δοξιάδης, δεν έχει σημασία ότι ο συγκεκριμένος έχει δημόσιο λόγο και πλούσια κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα, απηυδισμένος από την γραφειοκρατία έκανε μια ανάρτηση εξιστορώντας την περιπέτεια του. Δεν πέρασαν παρά λίγες μόλις ώρες(όχι μέρες) και δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Πάνο Σταμπουλίδη. Τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου. Διαβάστε τη συνέχεια όπως ακριβώς την περιγράφει ο κ. Δοξιάδης.

«Πριν λίγες μέρες, 27 Αυγούστου το απόγευμα, έγραψα εδώ μπουχτισμένος για μια παράλογη άρνηση που αντιμετωπίσαμε σε κάποιο Επιμελητήριο σχετικά με την σύσταση νέας εταιρίας (λινκ στα σχόλια).

Μετά συνέβη κάτι απίστευτο. Χωρίς να έχω κάνει καμία άλλη ενέργεια, στις 8μμ την ίδια μέρα μου τηλεφώνησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Πάνος Σταμπουλίδης (που δεν τον γνωρίζω) και μου ζήτησε λεπτομέρειες. Είπε οτι η κεντρική υπηρεσία θα παρέμβει αμέσως στο Επιμελητήριο για να τους εξηγήσει το λάθος τους, και ότι θα εκδώσουν μια εγκύκλιο σύντομα για να διευκρινίσουν σε όλες τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ τι ισχύει.

Χθες (3 Σεπτεμβρίου) εκδόθηκε η εγκύκλιος (λινκ στα σχόλια) με θέμα “Διευκρινίσεις σχετικά με τη Σύσταση Εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης”, που καλύπτει την δική μας περίπτωση και πολλές άλλες.

Συμπεράσματα:

  1. Μερικοί άνθρωποι στη νέα κυβέρνηση καταλαβαίνουν τα πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων, και αντιδρούν γρήγορα για να τα λύσουν, όπως θα έκαναν και στην επιχείρηση που εργάζονταν πριν. Δεν το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στο ελληνικό κράτος.
  2. Χρειάζεται πολύ micromanagement για να αντιμετωπιστεί σε λογικούς χρόνους η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Αν δεν απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι νόμοι και οι διαδιακασίες, θα εξαρτιόμαστε από λίγα ικανά πρόσωπα, που όταν δεν υπάρχουν τα προβλήματα συσσωρεύονται.
  3. Με αφορμή την μία περίπτωση, βελτιώθηκε συνολικά (ελπίζω) η κατάσταση για όλους, αφού εκδόθηκε εγκύκλιος με γενική ισχύ. Αυτή η ανάδραση είναι βασικό στοιχείο για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην μικρο-κλίμακα.
  4. Μερικές φορές τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιμα για την δημόσια πολιτική. Δεν είναι μόνο για εκτόνωση και για να φτιάχνουν κλίμα.

Και τέλος: Συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα και στο Τμήμα Εταιρικού Δικαίου και ΓΕΜΗ!»

Τι βγαίνει από αυτή την ιστορία, όπως και για χιλιάδες άλλες ή παρόμοιες ιστορίες με κοινό παρονομαστή την ταλαιπωρία των φορολογουμένων πολιτών για τα αυτονόητα; Ότι κάτι γίνεται, κάτι αλλάζει και πάντως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισάγει μια διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση της καθημερινότητας. Και εισάγοντας το micromanagement ως μέθοδο για την επίλυση θεμάτων, που χρονίζουν εδώ και μια πενταετία, επιχειρεί μια μικρή επανάσταση στη σχέση του κράτους με τον πολίτη.