Πριν από είκοσι περίπου ημέρες επανεκλέχθηκε πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας ο Ματαρέλα. Ολόκληρο το διάγγελμα του αφορούσε την δικαιοσύνη. Τους εισαγγελείς και δικαστικούς. Η λέξη σωφροσύνη ήταν το μήνυμα προς όλους.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ο Μάριο Ντράγκι άμεσα προώθησε το θέμα αλλαγών στο Σύνταγμα που ήλθε προχθές στις αντίστοιχες επιτροπής Βουλής και Γερουσίας. Στα πέντε νομοσχέδια τα τέσσερα δεν εγκρίθηκαν. Το κράτος δικαίου υπερίσχυσε και το πιο σκληρό κτύπημα δέχθηκε το δικαστικό Σώμα. Σύμφωνα με την απόφαση άμεσα με την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως “αφαιρείται το δικαίωμα υποψηφιοτήτων και ανάμειξης με την πολιτική όλων των δικαστικών και γενικότερα ενασχόλησης με την πολιτική”.

Σκληρή απόφαση της πλειοψηφίας του πολιτικού συστήματος που ανάμεσα στα άλλα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την κοινωνία στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και υπερψήφισης της Βουλής “να απορρίψει το δικαίωμα ευθανασίας των ατόμων που βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο μίας επώδυνης ασθένειας. Ήτοι σε κατάσταση που εκείνοι βρίσκονται σε κόμμα με χρόνια αρρώστια”.

Είναι μία θλιβερή πράγματι απόφαση καθώς το κρίσιμο αυτό θέμα απασχολεί επί πολλά χρόνια την επιστήμη την εκκλησία και γενικά την ανθρωπότητα.

Οι Ιταλοί κατά καιρούς έχουν επιλέξει να μεταφέρουν ασθενείς για ευθανασία στην Ελβετία ή χώρες που επιτρέπεται νόμιμα η επιλογή του τέλους της ζωής με την επιστήμη να αναλαμβάνει το τραγικό φινάλε μίας ανθρώπινης ζωής.

Στην κρίση της Συνόδου Κορυφής

Επιστρέφοντας στο κυρίως αρχικό θέμα μας. Η απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι κυβερνήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας για ακύρωση της ποινής καταβολής προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά μήνα για την “απόφαση παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη των χωρών τους και ανατροπής του κράτους δικαίου και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών” έφερε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Έτσι η παράβαση επεμβάσεων και κατάλυσης της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου από Ορμπάν και Μοραβιεσκυς-Κατζινσκυ τιμωρήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου με παραπομπή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε την απόφαση με παρέμβαση της στην προχθεσινή ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Οι προβλέψεις θέλουν την υπόθεση των δύο κρατών μελών της ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρεται σε προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί θα κληθούν οι δύο ηγέτες Πολωνίας και Ουγγαρίας προκειμένου να υποστηρίξουν τίς θέσεις τους. Ή να δηλώσουν απόσυρση των νομοσχεδίων που καταργούσαν και αντικαταστούσαν όλα σχεδόν τα Όργανα της Δικαιοσύνης τοποθετώντας δικαστικούς της κυβερνητικής τους αρεσκείας!

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες στον τομέα της δικαιοσύνης αυστηρότατα προβλέπονται ανάλογες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η επικράτηση του Κράτους Δικαίου συμβάλει στην τήρηση των αποφάσεων των ανώτερων οργάνων της δικαιοσύνης. Χωρίς ανακλήσεις και ανατροπές με παρεμβάσεις κυβερνητικών οργάνων.

Για την Πολωνία και την Ουγγαρία το ενδεχόμενο εκτός από τις ποινές στέρησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης η επιμονή των πιο πάνω κυβερνήσεων οδηγεί σε τελική απόφαση ακόμα και αποπομπής εξόδου, με άλλα λόγια των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με όλα τα επακόλουθα.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι δύο χώρες τους προσεχείς μήνες έχουν εθνικές εκλογές. Και μόνο με αλλαγές κυβερνήσεων το θέμα ίσως περάσει σε επαξιολόγηση από τίς Βρυξέλλες.

Συμπτωματικά το θέμα της δικαιοσύνης εκτός των Πολωνίας-Ουγγαρίας και της Ιταλίας. Είναι επίκαιρο μετά της πρόσφατες επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω των δηλώσεων του πρώην υπουργού Πολάκη που ζητήθηκαν τα πρακτικά της αθώωσης του Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου από τον Άρειο Πάγο.

Προχθές ανακοινώθηκε η απόφαση από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

“Δεν υπάρχει έννομο συμφέρον δεδομένου ότι ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταθέσει τα έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής”

Με ένα μακροσκελές κείμενο το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών το οποίο κοινοποιήθηκε στο υπουργείο δικαιοσύνης όπως επίσης και στην υπηρεσία συντονισμού και  το γραφείο Νομικών και κοινοβουλευτικων θεμάτων “εξηγεί τούς λόγους για τους οποίους ΔΕΝ δύναται να δοθεί στήν αξιωματική αντιπολίτευση η πράξη αρχειοθέτησης εξηγώντας ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον.”

Και όπως είχε δηλώσει στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης “Την πράξη την κατέθεσα εγώ εθελοντικά και ιδία βούληση”.

Γεγονότα τα οποία έρχονται επικαιροποιημένα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν για την Πολωνία και την Ουγγαρία που είχαν θέμα την “ανατροπή του Κράτους Δικαίου σε βάρος της δικαιοσύνης και υπέρ των σημερινών κυβερνήσεων των δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Που τώρα εξ αιτίας αυτών των αποφάσεων παράκαμψης και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών απειλούνται με αποπομπή και έξοδο από την Ενωμένη Ευρώπη”.

Προς το παρόν δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα κονδύλια που δικαιούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Ευτυχώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Οικογένειας!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα. Σήμερα πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.