Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει αρκετές δημοσκοπήσεις, πάντα με ενδιαφέροντα ευρήματα και τάσεις. Αυτό που δεν έχουμε δει, τουλάχιστον πρόσφατα, είναι οι τάσεις και οι επιδόσεις των πολιτικών αρχηγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Η ανάλυση που ακολουθεί είναι για το Facebook, το Twitter και το Instagram από τις 30/09/21 έως τις 30/12/21.
του Παύλου Παυλίδη
Ξεκινώντας από το Facebook, αφού θεωρείται η πιο ισχυρή πλατφόρμα, παρατηρούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα περισσότερα likes (440.000) και τα περισσότερα comments (119.000) και shares, στο σύνολο τους 859.000 αντιδράσεις σε 117 αναρτήσεις στη σελίδα. Δεύτερος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 632.000 αντιδράσεις σε 86 αναρτήσεις, δηλαδή σε 0.9 αναρτήσεις την ημέρα. Τρίτος με διαφορά είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 374.000 αντιδράσεις σε 181 αναρτήσεις. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα analytics.
Παρατηρούμε ότι ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής έχει ραγδαία ανάπτυξη (growth) λόγω των εσωκομματικών εκλογών και του μομέντουμ που αυτές δημιούργησαν. Συγκεκριμένα έχει 32% αύξηση στους followers του, δηλαδή 11.000 ακολούθους, με 11% engagement και 5.4% αλληλεπίδραση ανά post (ανάρτηση). Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε γύρω στους 1.500 ακολούθους αυτούς τους 3 μήνες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τους ακολούθους του κατά 1.900.
Όσον αφορά τις αναρτήσεις με βίντεο, με κείμενο και με φωτογραφία παρατηρούμε τρεις τελείως διαφορετικές εικόνες ως προς το περιεχόμενο. Αρχικά στις top 5 αναρτήσεις με κείμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις δύο κορυφαίες και τις υπόλοιπες τρεις ο Αλέξης Τσίπρας και οι πέντε όμως δεν έχουν σχέση με πολιτικές θέσεις ή αντιπαραθέσεις.
Αντιθέτως στις top 5 αναρτήσεις με βίντεο παρατηρούμε έναν πιο επιθετικό Αλέξη Τσίπρα και έναν πιο θεσμικό Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την πανδημία.
Τέλος στις top 5 αναρτήσεις με φωτογραφία, πρώτος περνά αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό έχει τη σημασία του γιατί είναι με ένα μήνυμα εθνικής ενότητας ως προς το θέμα της πανδημίας. Στην πεντάδα βρίσκεται για πρώτη φορά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Συνεχίζοντας στο Instagram, παρατηρούμε ότι ο Πρωθυπουργός “παίζει” χωρίς αντίπαλο με 695.000 likes σε 36 αναρτήσεις και 315.000 ακολούθους, ενώ δεύτερος ακολουθεί και εδώ, με μεγαλύτερη διαφορά αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας με 168.000 likes σε 39 αναρτήσεις και 105.000 ακολούθους. Ακόμη μία φορά παρατηρούμε την άνοδο του Νίκου Ανδρουλάκη σε όλα τα metrics με σημαντικότερο όλων το follower growth 96%.
Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη του Νίκου Ανδρουλάκη όμως δεν είναι αρκετή για να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει σταθερή και συνεχή ανάπτυξη, αλλά ούτε και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει σχεδόν τους δεκαπλάσιους ακολούθους.
Κυρίαρχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις αναρτήσεις, δηλαδή στις top 5 αναρτήσεις με φωτογραφία, βίντεο και carousel.
Κλείνοντας με την τελευταία πλατφόρμα, το Twitter, έχουμε πάνω-κάτω την ίδια εικόνα με τις προηγούμενες δύο, δηλαδή πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα περισσότερα metrics. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός έχει 221.000 likes και 36.000 retweets σε 331 tweets, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 158.00 likes και 32.000 retweets σε 79 tweets. Η διαφορά εδώ σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει 2.000 likes ανά tweet, άρα έχει πιο ισχυρή παρουσία στο Twitter απ’ ότι στο Facebook και στο Instagram.
Όπως και προηγουμένως έτσι και εδώ παρατηρούμε την άνοδο του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία όμως και πάλι δεν απειλεί ούτε τον Πρωθυπουργό ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και οι δύο έχουν συνεχή και σταθερή ανάπτυξη. Απογοητευτικά είναι ωστόσο τα metrics για τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς είναι αρκετά χαμηλά συγκριτικά με τον αριθμό των ακολούθων του (πάνω από 1.000.000). Μία αιτία πάντως θα μπορούσε να είναι το ανομοιόμορφο μείγμα ακολούθων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως η χώρα προέλευσης.
Στα top 5 tweets με φωτογραφία ή κείμενο εδώ έχουμε κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, παρ’ όλα αυτά όμως στη πρώτη θέση παρατηρούμε ξανά ανάρτηση με περιεχόμενο που αφορά την εθνική ενότητα ως προς το θέμα της πανδημίας.
Τέλος μετά από αυτή τη σύντομη ανάλυση, το γενικό συμπέρασμα και από τις τρεις πλατφόρμες είναι ότι κυρίαρχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρκετά κοντά βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και τρίτος αλλά με ραγδαία ανάπτυξη ο Νίκος Ανδρουλάκης, προμηνύοντας μία χρονιά με έντονο πολιτικό και επικοινωνιακό ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε τον Παύλο Παυλίδη στο Twitter