Ποιος ήταν ο… σαλονικιός Ολιβιέ Ντασό

by MANIFESTO

Οι σαλονικιώτικες ρίζες της κραταιάς οικογένειας Ντασό είναι μάλλον η λιγότερο γνωστή πτυχή ενός πλούσιου -κυριολεκτικά και… μεταφορικά- βιογραφικού, με το «βαρύ χαρτί» της αεροναυπηγικής βιομηχανίας να δεσπόζει χάρη στην Dassault Aviation, που κατασκευάζει τα μαχητικά Mirage και Rafalle, αλλά να μην είναι το μόνο.

Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν γιος του Σερζ Ντασό, που πέθανε το 2018, εγγονός του περίφημου Μαρσέλ Ντασό και δισέγγονος της Νοεμί Αλλατίνι. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη γενέτειρα της γιαγιάς του.

Ήταν γιος του Σερζ Ντασό η περιουσία του οποίου εκτιμήθηκε το 2016 σε 15 δισ. δολάρια το 2016.

Ο Σερζ Ντασό ήταν ο γιος του Μαρσέλ Ντασό, από τον οποίο κληρονόμησε το Dassault Group, και της Μαντλίν Ντασό. Και οι δυο γονείς του ήταν από οικογένεια με εβραϊκή παράδοση αλλά μετά ασπάστηκαν τον ρωμαιοκαθολικισμό.

Η εταιρεία κατείχε επίσης την εφημερίδα Le Figaro.

Βουλευτής του συντηρητικού κόμματος LR από το 2002, ο Ντασό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως μαζί με τους δύο αδελφούς του και την αδελφή του.

Ο Ντασό παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα