Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στα 5,5 δισ. ευρώ που αναμένονται από το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (που θα έρθουν το 2021), η Ελλάδα έχει να επωφεληθεί τη χρονιά που έρχεται από κοινοτικές εισροές συνολικού ύψους 10,1 δισ., τα οποία έχουν στην πλειοψηφία τους γνωστούς αποδέκτες.

Από τα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 2,535 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Fund – RRF). Είναι τα χρήματα που θα δαπανήσουμε ως κράτος για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων εθνικής σημασίας που θα υλοποιηθούν από το Ταμείο: δημιουργία δικτύων 5G, ψηφιοποίηση υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης, προώθηση της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στην ενδοχώρα, αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων και προγράμματα κατάρτισης είναι μερικά από αυτά.

Η εισροή από το RRF θα συμπληρωθεί με τα δάνεια ύψους 1,27 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν μέσα στο 2021 ώριμες ιδιωτικές επενδύσεις σε ποσοστό 50%.

Τα τελευταία 1,6 δισ. ευρώ που συμπληρώνουν το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από το τμήμα του Ταμείου με την ονομασία React ΕU. Δηλαδή του τμήματος της χρηματοδότησης, που κατευθύνεται στην κάλυψη αναγκών που δημιουργεί ο κορονοϊός και κυρίως στη στήριξη του ΕΣΥ.

Ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο κοινοτικών πόρων είναι τα 3,9 δισ. ευρώ που θα έρθουν στη χώρα μέσω των υπολοίπων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ άλλαξαν χρήση το 2020 και δόθηκαν -κυρίως- για τις ανάγκες του κορωνοϊού. Μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα χρηματοδοτήσουν και πάλι παραγωγικές επενδύσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει μέσα στο 2021, χρήματα από άλλες δύο κοινοτικές πρωτοβουλίες. Από την πρωτοβουλία SURE αναμένονται άλλα 700 εκατ. ευρώ (έχουμε πάρει ήδη 2 δισ. ευρώ) για τη στήριξη της απασχόλησης. Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν τα επιδόματα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, οι ασφαλιστικές εισφορές των εποχικά εργαζόμενων και η υλοποίηση του προγράμματος “Συν-Εργασία”.

Επίσης, στις αρχές του χρόνου, αναμένεται να αρχίσει να τρέχει και το Ταμείο Εγγυήσεων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ελπίδα είναι να χρησιμοποιηθεί το μέγιστο δυνατό ποσό για να καλυφθούν χρηματοδοτικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς τραπεζικό προφίλ .

Τα κέρδη από τα ομόλογα

Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να περιμένουμε δύο θετικές εξελίξεις. Η πρώτη είναι η 9η αξιολόγηση της οικονομίας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας η οποία θα οδηγήσει και στην επόμενη δόση από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Μετά την απόφαση για αλλαγή της περιοδικότητας των αξιολογήσεων, η 9η αξιολόγηση δεν θα γίνει στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αλλά στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2021. Αν η αξιολόγηση πάει καλά, όπως αναμένεται, τότε μέσα στο καλοκαίρι θα λάβουμε και την επόμενη δόση των 640 εκατ. ευρώ η οποία μπορεί να διατεθεί είτε για τη μείωση του χρέους είτε για επενδύσεις. Τα χρήματα αυτά αν και είναι βέβαιο ότι θα έρθουν στην Ελλάδα δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό παρά μόνο απολογιστικά, μόλις εισπραχθούν.

Περίπου την ίδια εποχή θα πρέπει να αναμένονται και τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με τη μορφή της προκαταβολής του 10% από το σύνολο των επιχορηγήσεων ύψους 19,4 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα.

Πηγή:capital.gr