“Είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για το ζήτημα της άρσης πατέντας στα εμβόλια.

Όπως συνόψισε ο καθηγητής στο θέμα επομένως προκύπτουν δύο παράγοντες. Αφενός το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες, είπε ο καθηγητής. «Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κος Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.

Παράλληλα ο καθηγητής, ερωτώμενος για τα όσα έχουν λεχθεί αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους, απάντησε πως μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο.

“Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneka, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυες” συνόψισε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, σημείωσε δε ότι δεν αποτελεί λύση η άρση της πατέντας των εμβολίων. “Είναι μια μη ρεαλιστική λύση που δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν ανοίγουν έτσι εύκολα εργοστάσια για να παράξουν εμβόλια. Αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν χρειαστεί στο μέλλον και μία τρίτη δόση εμβολίου απάντησε ότι μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη και πέμπτη. “Ο εμβολιασμός χτίζει το πρώτο στρώμα ανοσίας και μετά μπορούμε να κάνουμε συντήρηση, αλλά αυτό θα είναι μια ρουτίνα που δεν θα μας απασχολεί” σημείωσε.