«Αυτό για το οποίο έχουν πειστεί πλέον οι περισσότεροι καλόπιστοι κριτές είναι ότι αφενός κουκουλώθηκε το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και αφετέρου στήθηκε η πλεκτάνη για να συκοφαντηθούν και να διωχθούν 10 πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο tomanifesto.gr και τον Αχιλλέα Κουλαξίζη.

Το μέλος της προανακριτικής επιτροπής για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis έκανε έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε και την άποψή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξή του στην κ. Φώφη Γεννηματά.

«Σε πολλά θέματα η κυβέρνηση συριζοποιεί την πολιτική της»

-Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης αυτούς τους πρώτους μήνες;

«Το πρώτο αυτό διάστημα κάθε κυβερνητική πρόθεση ή ανακοίνωση που τείνει να διορθώσει τις στρεβλώσεις και το μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικό αντίκτυπο. Δυστυχώς όμως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση σε πολλά θέματα συριζοποιεί την πολιτική της και εκτός της αναξιοπιστίας που αναδεικνύεται, δεν αντιμετωπίζονται συσσωρευμένα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Στα μεγάλα θέματα υπάρχουν θετικές πρωτοβουλίες για τις επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανετοιμότητα σε πολλούς τομείς. Για τα υψηλά πλεονάσματα και το μεταναστευτικό ακολουθείται η ίδια πολιτική με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο στραγγαλισμός της μεσαίας τάξης συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ ως πλειοψηφία έχουν τεράστιες ευθύνες για την κολοβή αναθεώρηση και την χαμένη ευκαιρία να εναρμονίσουμε το Σύνταγμα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις σύγχρονες ανάγκες».

-Σε περίπου τρεις μήνες θα έχουμε εκλογή για νέο πρόεδρο Δημοκρατίας. Ποια είναι η δική σας πρόταση και τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος ΠτΔ;

«Το πρώτο που θέλω να θίξω είναι η λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μειώσει σε 151 τις απαραίτητες ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ακόμη χειρότερα με τη σχετική πλειοψηφία και κάτω των 150. Αν για τον ύψιστο συμβολικό θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει συναίνεση, τότε σε ποια θέματα θα επιτευχθεί αυτή; Τον πρώτο λόγο για το πρόσωπο έχει η πλειοψηφία αλλά εμείς έχουμε ήδη εκφράσει την άποψη και την πρόταση μας χωρίς να αναφερόμαστε σε όνομα, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Η συγκατοίκηση λειτουργεί θετικά για τη χώρα».

-Μετά από τόσα χρόνια και από την πρώτη κατάθεση Φρουζή ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχετε καταλήξει όσον αφορά στο αν είναι σκευωρία η υπόθεση Novartis και ποιοι κρύβονται από πίσω;

«Δεν μου επιτρέπεται και δεν θα αναφερθώ σε περιεχόμενο των διαδικασιών της προανακριτικής. Όμως αυτό για το οποίο έχουν πειστεί πλέον οι περισσότεροι καλόπιστοι κριτές είναι ότι αφενός κουκουλώθηκε το πραγματικό σκάνδαλο Novartis όσο και των άλλων φαρμακευτικών εταιριών που φόρτωσε τον ελληνικό λαό πάνω από 20 δισ. ευρώ μέχρι που άρχισε το νοικοκύρεμα και αφετέρου στήθηκε η πλεκτάνη για να συκοφαντηθούν και να διωχθούν 10 πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, το αν ο κ. Παπαγγελόπουλος κρύβεται πίσω από την ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας δικαστικών λειτουργών και το παραδικαστικό, αυτό είναι ακριβώς το αντικείμενο της προανακριτικής που πρέπει να προχωρήσει το έργο της για να λάμψει η αλήθεια».

-Η προανακριτική είναι για τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου. Παρόλα αυτά υπάρχει η αίσθηση ότι γίνεται για τη Novartis. Μήπως είναι λάθος το μήνυμα;

«Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μπορώ να σας πω για το περιεχόμενο των διαδικασιών της προανακριτικής αλλά η εξέταση όλων γύρω από τη Novartis είναι παραπάνω από αναγκαία. Βεβαίως το αντικείμενο της προανακριτικής είναι η εξέταση του παραδικαστικού και των καταγγελιών των δικαστών και των κρατικών λειτουργών για το ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτή είναι η εντολή της Βουλής».

-Πιστεύετε ότι ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που διερευνάται από την προανακριτική έδρασε από μόνος του;

«Δεν πιστεύω αλλά ούτε αποκλείω τίποτα. Η έρευνα και οι εργασίες της προανακριτικής θα βγάλουν την αλήθεια».

«Η Φώφη Γεννηματά κράτησε την παράταξη ενωμένη»

-Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου το ερώτημα που τίθεται από πολλούς και η κουβέντα στην κοινωνία είναι ότι ενώ το Κίνημα Αλλαγής και κατά βάση το ΠΑΣΟΚ έχει ρίζες στην τοπική κοινωνία, τους δήμους και τα συνδικάτα, αυτό δεν αποτυπώθηκε κατά τις εκλογές. Πώς το εξηγείτε;

«Οι βεβαιότητες και οι αναλύσεις στα λόγια είναι ωραίες. Κοιτάξτε, όπως έλεγε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι όποιος ψηφίζει και πίσω από το παραβάν. Μετά την κατάρρευση του 2015 στο 4,6% κάναμε ένα μεγάλο βήμα στο 8%. Με αυτό το 8%, ως βάση, ξεκινούμε και προχωρούμε το επόμενο διάστημα με τις πολιτικές μας θέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, με προτάσεις για λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των πολιτών, για να πείσουμε όσους εξαπατήθηκαν από τις αντιδεξιές κορώνες του κ. Τσίπρα αλλά και όσους παρασύρθηκαν από την αντισυριζαϊκή σημαία του κ. Μητσοτάκη».

-Κάποιοι λένε ότι ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσει το Κίνημα Αλλαγής με νέα ηγεσία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι θεσμικό κόμμα με κανόνες και διαδικασίες. Τώρα είμαστε στην επόμενη φάση. Η Φώφη Γεννηματά είναι η νέα πρόεδρος δύο χρόνια τώρα και θα οδηγήσει την παράταξη σύμφωνα με τις συλλογικές μας αποφάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτόνομης πορείας».

-Πώς κρίνετε τα χρόνια της κ. Φώφης Γεννηματά στο τιμόνι της Δημοκρατικής Παράταξης;

«Η Φώφη Γεννηματά κράτησε την παράταξη ενωμένη και υλοποίησε την απόφαση του συνεδρίου του 2015 για τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, του οποίου είναι Πρόεδρος, όπως ήδη σας είπα για δύο μόλις χρόνια. Είμαστε λοιπόν στην αρχή μια νέας περιόδου με πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά, για να δώσουμε νόημα και προοπτική στη παράταξη. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία συνδυάζει την ανάπτυξη και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και ενσωματώνει πλέον και την ανάγκη για συγχρονισμό με την 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης και είναι αναγκαία πολιτική για την Ελλάδα. Αυτά αποτελούν αντικείμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Σοσιαλδημοκρατία και ευελπιστούμε να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των πολιτών που νοιάζονται για την ουσία της πολιτικής και την ευόδωση της συλλογικής προσδοκίας αντί των προσωπικών επιδιώξεων».

«Τεράστιο πρόβλημα το “κανόνι” της Thomas Cook»

-Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για την Κρήτη και την εκλογική σας περιφέρεια το «κανόνι» της Thomas Cook;

«Τεράστιο πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο με προέκταση σε όλη την τοπική οικονομία. Χρειάζονται και άλλα μέτρα για όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και τους
εργαζόμενους που επιβαρύνονται από τις επιπτώσεις. Το πιο κρίσιμο όμως για την οικονομία της Κρήτης και όλης της Ελληνικής Περιφέρειας είναι να προχωρήσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία».